BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

ANNUITETSLÅN

Här kan du ansöka om och lära dig mer om ett annuitetslån.
Du måste tänka på procenten.
Vi hjälper dig att hitta rätt bland bankernas räntor.

Hur fungerar ett annuitetslån?

När du tar ett annuitetslån betalar du ett i förväg fastställt belopp varje månad. Denna så kallade annuitet består av ränta och amortering. Amorteringen utgör själva avbetalningen på det belopp du lånat. Räntan (som bestäms individuellt efter en kreditprövning) beräknas hela tiden procentuellt på det kvarstående lånebeloppet. Vid ett annuitetslån betalar du som sagt alltid samma totalsumma per månad, men andelarna ränta och amortering skiftar inom denna. I takt med att det räntegrundande lånebeloppet sjunker minskar andelen ränta, samtidigt som amorteringsdelen ökar. I början betalar du alltså mestadels ränta, medan proportionerna är omvända mot slutet av löptiden.

Fördelar och nackdelar med annuitetslån

Den största fördelen med ett annuitetslån är att du alltid vet exakt hur mycket du ska betala varje månad, vilket gör det enklare att få full kontroll över ekonomin. Nackdelen med ett annuitetslån, gentemot ett lån med rak amortering, är dock att den sammanlagda räntekostnaden blir högre, samt att skulden minskar långsammare. Vilken typ av lån som passar dig bäst beror naturligtvis på många olika faktorer, men återbetalningssättet är definitivt något du bör ha i åtanke när du jämför olika låneerbjudanden. På Direkto förmedlar vi både annuitetslån och lån med rak amortering. Om du behöver råd eller hjälp att välja är du alltid välkommen att höra av dig till oss!

About Us

Vanliga frågor:

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Som underlag för att låna ut pengar använder sig banken/kreditgivaren av en kreditupplysning där lön och din specifika ekonomiska situation i övrigt ligger till grund för blancolånets villkor. Blancolånet återbetalas vanligtvis genom delbetalningar som innefattar både ränta och amortering. Lånet kan antingen vara upplagt som ett annuitetslån eller med rak amortering. De flesta banker har annuitetslån. Annuitetslån innebär ofta en lägre månadskostnad i början kontra rak amortering.
Eftersom månadskostnaden för ett annuitetslån är något lägre så kan det vara fördelaktigt om du vill hålla kostnaderna för dina lån nere. Men samtidigt betyder ett annuitetslån att du förmodligen får en något högre räntekostnad över lånets löptid.
Du ska
- vara minst 20 år gammal
- ha en årsinkomst på minst 100 000
- ha en anställning (fast, prov, extra, tim, annan form)
- eller vara förtidspensionär/pensionär
- ha betalat av lånet innan du blir 79 år
- vara skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader
- inte ha fått en betalningsanmärkning de senaste 6 månaderna

Du måste tänka på procenten!

Har du missat vår sköna reklamfilm. Här kan du se den!