BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Flytta från din ”storbank”!

Flytta från din ”storbank”!

Vi på Direkto förespråkar inte en bank före någon annan – för oss är det enda viktiga att våra kunder kan spara pengar genom att sänka sina räntor och eventuella avgifter. Därför tycker vi att det är märkligt att vissa kunder känner en, i vår mening, onödig lojalitet mot sin ”storbank” som i själva verket påför dem onödigt högra räntor och avgifter. Ofta är det en av följande argument som används:

1) Jag vill inte byta bank eftersom jag har allt samlat hos dem.
2) Jag vill inte byta bank eftersom jag har en bankman/bankkvinna som jag har god kontakt med.
3) Jag känner inte igen den bank som ni presenterar.
4) Ränteskillnaden är för liten för att jag ska byta från min storbank.

Så här resonerar vi om påståendena ovan:

1) Vi föreslår endast att man ska byta långivare (självklart förutsatt att det är fördelaktigt för en). Allt annat förblir densamma. Du behåller dina konton hos din bank, ditt sparande, aktiedepåer, du behåller ditt bolån och du behåller dina kort hos banken. Du byter bara långivare.

2) Det är självklart bra att du har en personlig bankkontakt men fortfarande måste ju denna person rekommendera det som är bäst för dig om nu personen är mån om din ekonomi? Om du har fått ett bättre lånealternativ som denna inte kan matcha så borde väl ändå rekommendationen från din personliga bankkontakt vara att du bör byta bank (långivare) om han eller hon nu är mån om ditt bästa? En annan fråga som du bör ställa dig är varför din personliga bankman hittills har tagit ut en för hög ränta från dig? Varför ska du ge banken chansen att fortsätta utnyttja dig genom att ta ut en för hög ränta framöver, för om din bankkontakt under en längre tid har tagit ut för hög ränta från dig, så bör väl det indikera på att han eller hon i framtiden också kommer att försöka göra det? Glöm inte att din bankkontakt jobbar för din bank; inte för dig. Den primära arbetsuppgiften för en bankman är att han eller hon ska maximera intäkterna till banken, inte minimera dina kostnader.

3) I Sverige är storbankernas varumärken välkända och det gör det tuffare för nischbanker att nå ut på grund av detta. Faktum är dock att samtliga nischbanker som vi jobbar med står under samma rigorösa krav som Finansinspektionen ställer på storbankerna och därför finns det inte en risk att man gör affär med fel ”sorts” bank. Storbankernas huvudsakliga affärsområde är bolån och blancolån är ett mindre omtyckt område från deras sida; vilket är varför de ofta erbjuder sämre alternativ och ger avslag på blancolåneansökningar. På den svenska marknaden finns det en rad olika banker som har blancolån som deras huvudsakliga affärsområde och därför lyckas de få fram förslag som är bättre.

4) Att ränteskillnaden är för liten för att kunden ska byta långivare är inte ett argument som håller i vår mening. Man ska räkna ihop den totala kostnaden för lånet över lånets löptid och jämföra det med ens befintliga lån, och sedan ska man välja det alternativ som är bäst för en själv. Sparar man pengar, så ska man i vår mening byta långivare. Det motsatta är irrationellt.

Vi på Direkto anser att varje svensk har en skyldighet att effektivisera lånemarknaden. Vi på Direkto kan bara ta fram låneförslagen och sedan ligger beslutet hos kunden att de facto ta lånet för att förbättra sin lånesituation. Om vi svenskar låter passivitet styra så kommer storbankerna att fortsätta tjäna monstruösa siffror varje år. De fyra storbankerna visade 2014 en vinst på över 100 000 000 000 (100 miljarder) vilket är pengar som de gjort på att ta ut oskäliga räntor och avgifter från framförallt privatpersoner precis som du.

Det minsta vi som kunder kan göra för att motverka detta överflöd är att vara rationella – dvs göra det som är bäst för oss. Flytta ditt lån från din storbank om det gynnar dig!

Bli den första med att lämna en kommentar.

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20, Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se