BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Hur blir man rik

Hur blir man rik

”Hur blir man rik” var ett av de mest sökta fraserna på Google under 2017. Vi på Direkto ger i denna artikel vårt perspektiv på saken.


Innan du går vidare – stopp och belägg följande:

  • Universum är 4,5 miljarder år gammalt och i universum finns det miljarder stjärnor och än fler miljarder planeter. Du råkar vara född på rätt planet och dessutom vara den organism som är högst upp i näringskedjan. Rätt skönt att du slapp vara en amöba på exoplanet Kepler-16b (ja, vi antar att det finns amöbor där, ingen kan bevisa motsatsen).
  • Du är född just nu i en tid då mänskligheten totalt dominerar jordklotet och du behöver varken bli jagad av sabeltandade tigrar eller nedtrampad av mammutar om du härstammar från Norden eller uppäten av lejon eller dränkt under våldsamma förhållanden av en krokodil om du kommer längre söderifrån.
  • Du lever i en tid där en infektion i fingret inte behöver betyda livsfara för du har tillgång till antibiotika.
  • Du behöver inte slita alltför mycket för ditt levebröd och dessutom slipper du bli hunsad av en argsint översittare som kallar sig Sir för att han råkade födas till adel och tycker sig ha rätt att trampa på din självbild varje dag.
  • Du lever också i ett av de absolut friaste länderna i världen där du får yttra dig fritt och säga i princip vad du vill utan att hamna i fängelse för dina avvikande åsikter (vi antar att du har några sådana som vi alla andra dödliga människor).

Så hur blir man rik? Du är redan rik! Du har det bättre än 99,999% av alla homo sapiens som någonsin vandrat på detta klot (dvs bättre än 99 999 av 100 000). Så var nöjd!

Men kanske är du ändå otacksam och missnöjd med att du bara har vunnit på lottot – inte en gång utan två gånger – i tid (du är här just nu!) och rum (i Sverige!)? Vad kan man då göra? Låt oss då svara på den världsliga frågan som tycks ta så många människors tid.

Men glöm inte att du inte varje dag behöver fundera på risken att behöva se in i de här ögonen:


Steg 1 – Definiera vad ”rik” är för just dig så du har något att jobba mot

Är man rik om man har en hög inkomst?
Är det att tjäna säg 50 000 kr/mån? För då är man rent statistiskt en höginkomsttagare – bara 6% i Sverige tjänar så mycket pengar idag. Observera att detta gäller Sverige med endast 10 miljoner invånare i en värld med 7 miljarder människor. Så med en mycket lägre inkomst än så är du säkert topp 1% redan. Vi ska sluta tjata snart, men stå ut ett tag till.

Är det ekonomiskt oberoende du är ute efter?
Är din definition av ”rik” att vara ekonomiskt oberoende och inte behöva arbeta så att man kan ägna sin tid åt annat? Om så är fallet är det rimligt att du försöker se in i framtiden och berätta för dig själv vad du skulle göra om du var ekonomiskt oberoende.

Skulle du bara ligga och glassa på en strand? Skulle du sova längre om dagarna? Skulle du sitta hemma och spela spel och ladda ner massor med onödiga appar på din telefon? Skulle du göra något “nyttigt” åt andra, jobba med välgörenhet eller pro bono hjälpa folk i din närhet? Skulle du börja göra något som du alltid drömt om att göra men inte haft tid? Oljemålning, mecka med bilar, skriva böcker, träna mer eller vad sägs om att lära sig segling?

Vi gissar, utan statistik eller vidare data i frågan, och kanske baserat på egna värderingar om “rikedom” att de flesta som på frasen “hur blir man rik” menar det senare alternativet: ekonomiskt oberoende. Det vill säga att inte behöva arbeta för att klara sig ekonomiskt. Vi antar att det inte går att fuska med lotteriet och att man inte över natten kan bli ekonomiskt oberoende – då måste du bestämma dig för vilken livsstil du nöjer dig med för att känna dig ekonomiskt oberoende och hur mycket ett sådant liv kostar per månad.

Om man till exempel nöjer sig med att leva ett anspråkslöst liv utan extravaganta utgifter och klarar sig på att ha en inkomst runt 20 800 kr/mån netto kan man med 10 miljoner kronor på banken klara sig i 40 år – i teorin i alla fall. Det är beloppet du kan ta ut varje månad i 40 år. Pengarna minskar dock i värde varje år på grund av inflation – men vi antar att du kan få lite ränta på pengarna som täcker upp för värdeminskningen av pengarna. Så lyckas man investera dom på ett sådant sätt att man är garderad mot värdeminskningen så funkar denna teori även i praktiken.

 

Steg 2 – Identifiera vägen till ekonomiskt oberoende, ta risker, förlita dig inte på tur (på kort sikt) och var ihärdig (så du får tur)! 

Så hur ska man komma över 10 miljoner kronor? Om man inte vill förlita sig på den minimala – nästan obefintliga möjligheten att vinna på lotto eller få ett oväntat arv från en avlägsen rik släkting som man knappt träffar under julen och gärna inte vill ägna sig åt kriminella aktiviteter (som vi utgår ifrån att de allra flesta av oss inte vill), så finns det några alternativa vägar.

Det finns en röd tråd genom alla alternativen som består av 3 punkter:

1) Man måste ta risker. Vill man inte arbeta resten av sitt liv för en genomsnittslön och bli rik så måste man våga ta risker. Tumregeln är att ju mer riskbenägen man är, desto mer pengar kan man tjäna, men man kan också förlora desto mer. Hur riskbenägen är du?

2) Man måste ha tur. Denna punkt är otroligt underskattad av de allra flesta. Vi idoliserar gärna människor som lyckas, höjer dem till skyarna och förklarar deras framgångar med att de är briljanta genier. Men faktum är att bakom de flesta framgångar finns en rejäl portion tur och rena tillfälligheter. Att veta om stjärnorna kommer att vara på din sida är förstås omöjligt att säga på förhand. Men det är klart, det finns spåkvinnor och astrologi att ta hjälp av.

3) Man måste vara ihärdig. Även om turen har en signifikant roll till hur man blir rik så betyder det inte att man ska luta sig tillbaka och vänta på att det ska hända. Man måste fortfarande kämpa hårdare än andra. För ju mer ihärdig du är desto mer ökar sannolikheten för att tur och tillfälligheter till slut ska spela in till din fördel.


Vilka alternativa vägar finns det då?

 

1) Investera sparade pengar – Att bli mångmiljonär genom en ”vanlig” anställning är svårt men ingen omöjlighet om du har en bra lön i kombination med låga kostnader så att du kan spara stora delar av din lön och investera dina sparade pengar.

Säg att du lyckas lägga undan 10 000 kronor per månad. På ett år blir det 120 000 kronor. Det är en bra peng att investera i exempelvis aktier, fastigheter eller annat som skulle kunna ge en bra avkastning. Kanske har någon du känner en jättebra affärsidé som du tror på och behöver få in kapital i bolaget som du kan bistå med? Var din egen riskkapitalist! Det är inte ovanligt att riskkapitalister investerar i 20 olika företag och att 19 av dem visar sig vara dåliga investeringar. Men den som slår in, slår in rejält och täcker upp för förlusterna med råge.

Om du varje år fortsätter att investera ytterligare sparade medel och vinsterna från åren innan kan du efter några år ha lyckats tjäna tillräckligt mycket för att kunna gå i ”pension” eller bli ekonomiskt oberoende. Dvs ditt mått på hur man blir rik.

Beroende på hur riskbenägen du är, hur mycket tur du har och hur ihärdig du är så kan du lyckas olika bra eller dåligt med denna metod. Samtidigt som du faktisk också har en trygg anställning i grunden med pengar som tickar in varje månad. Tar du ingen risk vid sidan av jobbet kan du inte förvänta dig att bli såpass rik på din lön att du bli ekonomiskt oberoende (såvida du inte har en fantastiskt hög lön redan och du läser denna artikel helt i onödan – hejdå!).

Säg att du gör ett riktigt bra jobb och lyckas få en genomsnittlig avkastning på 20% varje år på dina pengar. Då kan du på 15 år spara ihop ca 10 miljoner kronor.

Hur blir man rik

 

Säg att du börjar spara när du är 25 år gammal så kan du i teorin alltså säga upp dig när du är 40 år gammal och ”gå i pension” och leva på dina 10 miljoner kronor tills det att du blir 80. Tänker du bli äldre än så eller behöver du spendera mer pengar varje år, då behöver du antingen spara mer varje år, ta mer risk och få högre avkastning eller spara under en längre tid.

 

2) Starta eget – Har du en bra affärsidé eller vet du om något befintligt bolag som du kan köpa för en billig peng? Satsa på din idé. Här krävs det att du antingen har egna pengar att satsa och/eller att du kan låna pengar alternativt att du hittar investerare som går in och satsar sina pengar med dig.

Utfallet med att starta eget kan vara allt från 0 (och till och med minus) till att bli riktigt rik beroende hur stora risker du tar, hur bra din affärsidé är, hur ihärdig du är och förstås hur mycket tur du har (det är ofta en underskattad komponent som sagt). Det du behöver göra innan du tar det här steget är att fundera på hur duktig du egentligen är och framförallt hur duktig du kan bli på att vara egenföretagare.

Det är inte en lätt sak och du behöver vara ihärdig för att bli bra på det. Do you have it in you!? Fundera också på hur länge du kan klara dig rent ekonomiskt om ditt företag inte utvecklas som det ska och vad är din back-up plan. Kan du återgå till ditt tidigare jobb? Man lever bara en gång (såvitt vi vet i varje fall) och man ska inte ångra sina beslut – samtidigt som att följa sina drömmar kan betyda både framgång och misslyckande. Men man kan inte ångra ett beslut i efterhand om man fattade ett bra beslut baserat på den information man hade när man fattade beslutet. Men gör du inte tillräckligt mycket research innan du blir företagare och sedan misslyckas så finns det grund för ånger. Gör din research!

Livet som egenföretagare

3) Göra karriär och sikta mot stjärnorna – Att nå näringslivstopparna och få topp-postioner på medelstora eller stora bolag brukar vara förenat med riktigt bra kompensation. För dig som har stora ambitioner i livet men inte är riskbenägen nog att starta eget är den här vägen kanske ett bättre alternativ till att en dag kunna bli rik och ekonomiskt oberoende.

Det finns en del grundregler kring karriär som du måste känna till om du vill bli rik på arbete. Du måste jobba hårdare än alla runt dig på jämförbara positioner eller i den grupp där du ingår. Annars kan du inte avancera. Byt jobb vartannat eller tredje år, i bolaget eller flytta till annat företag, såvida du inte jobbar med ett jobb som betalar mer ju längre tid du är kvar (ett typiskt sådant jobb är ju säljare som bygger kontakter över tid och därför får mer och mer betalt baserat på detta). Försök hamna på intäktssidan på ett företag, inte på kostnadssidan. Företag försöker alltid hålla kostnaderna nere och om ditt jobb inte är kopplat till intäkterna till företaget så kommer företaget att vilja hålla nere din lön. Men jobbar du med försäljning på något sätt så har du per automatik bättre förutsättningar till löneökningar över tid.

Gör karriär

Så där har du våra tips om hur du blir rik. Det finns inte några enkla och snabba vägar. Men har du en bra bild på vad det innebär att vara rik för just dig och har du en plan på hur du ska nå dit och är ihärdig så är du snart där.

Glöm dock inte bort det allra viktigaste. Du har redan vunnit på lottot två gånger – i tid och rum – och du är redan rik! :)

Bli den första med att lämna en kommentar.

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Fleminggatan 85, 112 45, Stockholm

Map