BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Kreditupplysning

Kreditupplysning

Vi får ofta frågor kring hur kreditupplysningar fungerar och tänkte därför i denna artikel klargöra allt som har med kreditupplysningar att göra. Tanken är att den här artikeln ska vara heltäckande och därför får ni gärna skicka mail till oss om det är något som saknas eller är oklart.

En kreditupplysning kan göras/tas hos flera bolag som tillhandhåller informationen. Ofta förknippar man det med Upplysningscentralen (www.UC.se), varför det i folkmun ofta kallas för ”en UC”. Det finns dock en rad olika bolag som tillhandhåller underlag för kreditbeslut; dvs en kreditupplysning. På en kreditupplysning hittar man främst ekonomisk information över tid (över flera år) men ibland ingår även personliga uppgifter som ditt civilstånd. Datainspektionens beskrivning av vad en kreditupplysning är hittar du här http://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/kreditupplysning/vad-ar-en-kreditupplysning/.
Upplysningscentralen tillhandhåller en tjänst där du en gång per år (i skrivande stund) kostnadsfritt kan se hur din kreditupplysning ser ut hos dem. Denna länk visar hur en kreditupplysning hos UC kan se ut https://www.minuc.se/minUC/tjanster/min-upplysning/exempel.html. Ett annat företag som ofta förknippas med kreditupplysning på privatpersoner är Bisnode (www.bisnode.se).

Syftet med en kreditupplysning ur kreditgivarens perspektiv (t.ex. banken som du söker lån hos) är att ge underlag för att kreditgivaren ska kunna fatta ett beslut på korrekta grunder. Ju bättre kreditvärdighet du har (dvs ju större sannolikhet det är att du ska betala dina skulder) desto lägre bör räntan som presenteras vara, eftersom det innebär en lägre kreditrisk att justera räntan för. Det motsatta gäller förstås också. Ju sämre kreditvärdighet du har, desto sämre lånevillkor kommer du att få, för att kreditgivaren måste anta en större risk när de lånar ut pengar till dig. Det är genom räntesatsen som kreditgivaren kompenserar för den risk som är förknippad med att låna ut pengar till dig.

Det du som kredittagare bör känna till är att om du gör för många kreditupplysningar på kort sikt kan det vara negativt ur ett kreditvärdighetsperspektiv – i brist på ett bättre ord. Vad ”för många” betyder är det ingen annan än kreditupplysningsföretaget som vet och det hänger ihop med respektive bolags kreditbedömningssystem och den information i sin tur tolkas är avhängigt hur kreditgivarens kreditbedömingssystem ser ut – också något som är okänt för alla förutom kreditgivaren i fråga. Därför ska du vara försiktig med att göra flera kreditupplysningar för samma ändamål. Om du vill se över dina befintliga lån eller ta ett nytt lån är det därför fördelaktigt att gå igenom en låneförmedlare som Direkto eftersom vi har ett specialavtal med Upplysningscentralen. Vi tar bara en kreditupplysning och de banker vi delar dina uppgifter med får då kopior (”omfrågandekopior”) av samma kreditupplysning.

Du får alltid hem ett brev från Upplysninsgcentralen på den kreditupplysning vi har gjort samt kopior på omfrågandekopiorna. Det här görs för att du som kredittagare ska veta vilka banker som har tagit del av din ansökan. Därfår får du ofta hem många brev när du har gjort en ansökan hos oss eftersom vi jämför din situation hos många kreditgivare för att hitta bästa alternativet för just dig. Vi gör dock som sagt bara en kreditupplysning. En del banker kan välja att göra en kreditupplysning hos ett annat upplysningsföretag (t.ex. Bisnode) och därför får du även en kopia därifrån – men det är då den första kreditupplysning som görs för vår räkning i samband med din ansökan. De olika bolagen har helt skillda kreditsystem och därför påverkar de inte varandras score. Score är den sammanfattande siffran som indikerar på din kreditvärdighet. Hos UC indikerar din score risken för att du ska få en betalningsanmärkning de närmaste 12 månaderna. Om du har en betalningsanmärkning syns den på kreditupplysning och det försämrar då ofta dina chanser att få ett lån beviljat.

Direkto

Bli den första med att lämna en kommentar.

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Fleminggatan 85, 112 45, Stockholm

Map