BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Undvik en ekonomisk baksmälla efter julen

Undvik en ekonomisk baksmälla efter julen

Julen närmar sig med stormsteg och julhandeln har dragit igång med full kraft. Handeln är väl förberedda med olika julkampanjer och erbjudanden och det är svårt att inte dras med. Det ska köpas julklappar och sen väntar mellandagsreorna. Det är lätt att man börjar handla för mer pengar än man egentligen har råd med. Då kan det vara frestande att nappa på erbjudanden om att dela upp sina betalningar. ”Köp nu och betala i januari” kan det lyda på olika håll ute i handeln som på olika webbshoppar, resebolag, möbelbutiker och inte minst elektronikhandeln brukar locka med sådana erbjudanden.

Många tar också lån eller dyra sms-lån eller handlar på kreditkort och kontokrediter. Tänk då på att dessa lån är dyra och kostar ofta mer än de smakar med skyhöga räntor runt 30%. Många försöker också locka med ”räntefria lån”. Sådana lån brukar istället ha dyra administrativa avgifter som uppläggningsavgifter och aviavgifter.

 

 

Här kommer därför några tips och råd från oss på Direkto på hur du undviker baksmällan efter julen:

 

  • Gör en budget. Bestäm på förhand hur mycket du max kan spendera på julklappar och mellandagsrean.

 

  • Ska du köpa julklappar till barn under fem år? Tänk på att barn inte är kräsna och de brukar bli glada för det mesta. Det finns egentligen ingen anledning att spendera mer än högst 150 kronor på julklappar för de allra minsta. Vi har lagt upp lite sådana julklappstips på Instagram och vår facebooksida.

 

  • Ska du köpa julklappar till din partner? Här är det lätt att man inte ser några gränser på hur mycket man kan ösa på sitt livs kärlek särskilt om man är nykär. Kom överens på förhand om hur mycket ni ska lägga på varandras julklappar. Ju mindre belopp desto mer kreativ tvingas man att bli och sådana julklappar tenderar ändå att bli mer personliga och minnesvärda.

 

  • Ska du köpa julklappar till barn över fem år i form av exempelvis spel, datorer och annan elektronik? Ja här kan det lätt vara tusenlappar som går åt. Innan du slår till tänk på att man kan hitta riktigt schyssta andra-hands prylar till en bråkdel av nypriset. Blocket, ebay och tradera är ju riktigt bra siter att vända sig till. Sen rekommenderar vi även appen Shpock där man kan hitta en hel del smått och gott som man kan buda på.

 

  • Ska du köpa julklappar till en tonåring som exempelvis smink eller märkeskläder? Smink och parfymer brukar oftast vara billigare att köpa online där de flesta har snabba leveranstider på 1-3 dagar. Även vad gäller kläder och skor finns det en hel del sajter med bättre priser än ute i handeln. Man kan dessutom enkelt göra prisjämförelser via både google sökningar och jämförelsesajter som exempelvis prisjakt.se eller pricerunner.se.

 

  • Har du en stor släkt? Gör en ”grisen i säcken”. Prata med släkten och kom överens om att alla handlar en julklapp var på förslagsvis 200 kr och gör en julklappsutdelning på Julafton. Spexa till det genom att alla går ihop och köper en enda stor och påkostad julklapp och kör en tävling eller lek på julafton där vinnaren får julklappen.

 

  • Vill du göra det riktigt enkelt för dig? Ge bort klappar genom att donera pengar till hjälporganisationer som exempelvis BRIS. Det är en jättefin julklapp att ge bort som inte kostar så mycket samtidigt som du hjälper andra och undviker stressen med att köpa julklappar.

 

Vi hoppas dessa tips är till hjälp. Har du själv några bra tips? Dela gärna med dig via vår facebooksida.

 

Vi önskar er alla en riktigt god jul!

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20, Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se