BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Vad är ränta? Här är allt du behöver veta.

Vad är ränta? Här är allt du behöver veta.

Har man tagit ett lån på banken som exempelvis bolån, billån eller privatlån så måste man förutom att amortera på lånet också betala ränta.


Ränta är priset för ett lån

Precis som att det kostar pengar när man går till frisören eller köper mat och kläder så kostar det även pengar att låna pengar. Priset för lånet är det som kallas för ränta.

Det finns dock några skillnader på ränta och prissättning på produkter och tjänster.

En skillnad är priskänsligheten. Ett par märkesskor av hög kvalitet tycker nog många är rimligt att betala ett högre pris för medans det finns få rationella argument till att betala en högre ränta än nödvändigt.

En annan viktig skillnad är att ränta på lån oftast sätts individuellt baserat på ens ekonomiska situation medans priset på ett par skor är densamma oavsett vem som köper dom (oftast).

En tredje stor skillnad är att priser på produkter och tjänster i allmänhet anges i kronor och ören medans ränta anges i procent (%). Därav vår uppmaning ”Du måste tänka på procenten” i all vår reklam. För gör du inte det kan du alltså stå där med ett onödigt dyrt lån.

I likhet med andra produkter och tjänster, där ett par likadana skor av samma märke kan skilja sig i pris beroende på återförsäljare, kan även räntan på ett lån skilja sig en hel del beroende på vilken bank som erbjuder dig exakt samma sorts lån. Prisskillnaden på ett par skor kanske kan röra sig om ett par hundralappar på sin höjd medan på ett privatlån pratar vi tiotusentals kronor.

Så att hitta ett lån med en så låg ränta som möjligt är värd att lägga ner lite tid på.

 

Vad kan jag göra själv för att få en så låg ränta som möjligt?

När det kommer till bolån finns det egentligen inte så många banker att välja på då storbankerna mer eller mindre äger denna marknad. Men ändå rekommenderar vi att man jämför dom och förhandlar. Många lånar miljontals kronor i bolån och minsta lilla ränteminskning kan vara värd att byta bank för.

När det kommer till billån finns det en hel del att tänka på. Är det en ny eller begagnad bil du ska köpa? Hur gammal är den? Har du en kontantinsats eller inte? Kommer du att kunna lösa hela lånet den dag du säljer bilen? Läs mer om billån här och vad du ska tänka på.

När det kommer till privatlån finns det minst ett 20-tal banker och långivare att välja på. För att säkerställa att du får bästa möjliga ränta ska startpunkten för att ansöka om ett privatlån alltid vara hos en låneförmedlare som oss. När du ansöker via en låneförmedlare jämför du ett stort antal banker i ett svep. Läs mer om låneförmedlare och vad vi gör här.

 

Hur vet jag om jag har fått en bra ränta?

Vad gäller bolån är räntorna fortfarande låga och de rörliga räntorna ligger någonstans mellan 1,7-2,1% i skrivande stund.

När det kommer till billån börjar räntorna någonstans från 2% och uppåt. Faktorer som påverkar vilken ränta du får är – förutom din ekonomiska situation – hur mycket du har tänkt att låna, löptid, om du har en kontantinsats eller inte med mera.

Om vi pratar om privatlån börjar räntorna från ca 2,95% och uppåt. De flesta hamnar någonstans mellan 4,90% – 14,90%. Men att få en ränta på 4,90% kontra 14,90% på ett lån på säg 250 000 kronor är förstås en jättestor skillnad.

Läs mer om vilken ränta du bör ha baserat på din ålder och inkomst här.

 

Rörlig vs fast ränta

En fast ränta, eller en så kallad bunden ränta, betyder att man under en förutbestämd tid får en och samma ränta. Många väljer att ha en bunden ränta på bolån på 1,2,4, 5, 7 och 10 år för att gardera sig mot räntehöjningar. Nackdelen är att bundna räntor kommer med en premiekostnad och om de rörliga räntorna ligger under de fasta under bindningstiden förlorar man pengar på det.

Vad gäller privatlån är räntan nästan alltid rörlig. Med rörlig ränta menas att räntesatsen styrs av marknadsräntan eller mot ett index som STIBOR.

 

Nominell vs effektiv ränta

Man kan säga att nominell ränta är själva räntan som man betalar på ett lån. Effektiv ränta är nominell ränta plus eventuella avgifter som exemeplvis uppläggningsavgift och aviavgifter. Därtill skiljer sig den matematiska formeln något för hur man beräknar effektiv ränta även om utfallet blir marginell.

Den effektiva räntan är därför den ränta som gör jämförelse mellan lån lättast. Så när du ska jämföra ett lån mot ett annat är det viktigt att jämföra effektiv ränta för att göra en rättvis jämförelse.

 

Hur räknar jag ut ränta?

Ska du låna 50 000 kronor på ett år till en effektiv ränta om 5% är det enkelt att själv räkna ut kostnaden genom att helt enkelt ta 50 000 x 0,05 = 2 500 kr förutsatt att du inte amorterar något under året.

Men ska du låna 50 000 kr med en ränta på 5% men över 5 år och amortera av lånet under tiden är uträkningen krångligare. Är det ett annuitetslån eller rak amortering? Sök hellre på en lånekalkyl på nätet där du enkelt och smidigt kan göra en uträkning. Använd gärna den lånekalkyl vi har på huvudsidan.

 

Styrränta

Styrränta är den ränta som bankerna betalar när de kortsiktigt lånar pengar av Riksbanken. Den i sin tur påverkar räntan som bankerna tar ut av sina kunder.

 

Ränteavdrag

Du kan dra av räntan du har betalat på ett lån under föregående år när du deklarerar. Just nu pågår en politisk debatt om ränteavdraget ska slopas eller inte. Läs mer om vad ett slopat ränteavdrag innebär för dig.

Bli den första med att lämna en kommentar.

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20, Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se