BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Lån med låg ränta

Hur får jag lån med lägst ränta?

Räntorna på den svenska marknaden ändrar sig varje dag. Det gäller såväl bolån som privatlån. Det senare, även kallat blancolån eller lån utan säkerhet, är vad Direkto specialiserar sig på. Här nedan förklarar vi vilka kriterier bankerna går efter när de sätter räntorna på denna typ av lån. Vi tar också upp vilka förväntningar du bör ha när du ansöker om ett privatlån. Och framför allt, vad du bör tänka på när du vill hitta ett lån med låg ränta. I texten nedan likställer vi "lån" med ett lån utan säkerhet om inget annat anges.

Hos vilka banker kan jag ta lån med lägst ränta?

I Sverige finns det en rad olika aktörer som erbjuder lån till privatpersoner – t ex banker, kreditmarknadsbolag o s v. Totalt har svenskarna lånat över 225 miljarder kronor i form av privatlån. Ungefär hälften av dessa lån har tagits hos storbankerna: Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea. Den resterande delen har i majoritet getts ut av nischbanker som specialiserar sig på lån utan säkerhet. Vissa av dessa nischbanker inriktar sig dessutom specifikt på privata lån med låg ränta. Däribland kan nämnas (i bokstavsordning): Collector Bank, Forex Bank, Marginalen Bank, Nordnet Bank, Santander Consumer Bank och Sevenday. Det är dessa nischbanker och flertalet till som Direkto jobbar med för att kunna erbjuda våra kunder lån med lägst ränta på marknaden.

lån med låg ränta

Vad innebär låg ränta på ett lån?

När det gäller privatlån utan säkerhet skiljer sig räntorna markant åt jämfört med t ex bolån. De lån som nischbankerna specialiserar sig på har nominella räntor från låga 3%. Men observera att detta rör sig om ”från-räntor”, vilka ibland kan vara lite missvisande. Har man en mycket fin ekonomi (mer om detta längre ner) ska man dock förvänta sig ett lån med låg ränta. När man talar om ett privatlån med låg ränta avses vanligtvis en effektiv ränta någonstans mellan 3,9% och 7,0%. Lånen vi förmedlar på Direkto har som allra lägst en nominell ränta på 2,95%.

Hur kan allt mellan 3,9% och 7,0% räknas som låg ränta på ett lån?

Att nischbankerna anger räntorna i ett spann från x% till y% beror på att de måste kompensera för högre risk hos enskilda låntagare. En person med förhöjd UC-risk (se förklaring av detta nedan) kan kanske bara få ett lån med lägst ränta på 7,0%. Medan en låntagare med ytterst fin ekonomi och minimal UC-risk kan erbjudas ett lån med så låg ränta som 3,9%. Räntan baseras på dina ekonomiska förutsättningar och bestäms helt individuellt, efter att banken har tagit del av din kreditupplysning och gjort en personlig kreditprövning. Det är förstås jättestor skillnad mellan 3,9% och 7,0% i ränta – speciellt om det gäller ett högre lånebelopp. Därför är det också viktigt att klargöra vad som faktiskt räknas som ”låg ränta” vid ett lån utan säkerhet, så att du inte har orimliga förväntningar när du ansöker. Av samma anledning är det naturligtvis avgörande för ekonomin att jämföra räntor hos olika banker innan du tar ett lån.

Vad ska jag göra för att få lån med lägst ränta?

Huruvida du kan få ett lån med låg ränta eller ej beror främst på din (och eventuell medsökandes) individuella ekonomiska situation, samt din UC-risk. Lån med lägst ränta erbjuds normalt till individer med bra lön och fast anställning, som dessutom har jobbat ett antal år utan avbrott. Men vad är då en bra lön? Ska man generalisera så bör du ha en inkomst på över 25 000 kr före skatt för att få ett lån med låg ränta. Är ni två som söker är det bra om din medsökande åtminstone har en lön på över 20 000 kr. Att ha en fast anställning är väldigt viktigt eftersom arbetsgivaren då inte kan sparka dig hur som helst, vilket ger banken en viss trygghet. Du bör även ha haft en stabil (gärna något ökande) inkomst de senaste två-tre åren. Denna information hämtas ur kreditupplysningen som tas när du lämnar in din låneansökan. Det är också positivt om du inte har några andra lån sedan tidigare. Såvida du inte ansöker om ett nytt lån just för att samla dina befintliga lån och krediter hos en och samma bank, vilket ofta kan ge lägre ränta och sänka månadskostnaden. I vissa fall kan syftet med lånet även påverka bankens förhållningssätt.

Vad gäller UC-risken är det en ganska avancerad fråga som ingen, förutom Upplysningscentralen, har exakt data på. Men lite förenklat så bör din UC-risk inte överstiga den lägsta ränta du önskar få på ditt lån. Ligger din UC-risk exempelvis på 5% kan du räkna med att du som bäst erbjuds lån med lägst ränta på 5%. (Observera att procentsatserna för lägst ränta som anges i styckena ovan alltid utgör golvet för de lån vi förmedlar, även om din UC-risk skulle vara lägre.)

Din UC-risk ökar varje gång ett företag tar en kreditupplysning på dig. Om detta sker flera gånger under en kortare period kan den snabbt skjuta i höjden. Därför är det klokt att inte ansöka om lån eller krediter allt för frekvent. Vet du om att du redan har en förhöjd UC-risk, så kan du sänka den genom att avvakta med nya låneansökningar under ett antal månader, t ex ett kvartal. Varje kreditupplysning kvarstår i 12 månader.

Om du redan har skickat in en ansökan och fått avslag eller känner att räntan du erbjudits är för hög, ge inte upp! På Direkto hjälper vi dig gärna planera vidare, så att du i framtiden kan få ett lån med låg ränta. Har du ansökt via oss kan vi även ta fram din kreditupplysning och ge dig råd och tips utifrån den.

Om jag avvaktar med att ansöka, kan det förbättra mina chanser att få ett lån med låg ränta i framtiden?

I vissa fall kan det absolut vara så. Vi gör en individuell bedömning vid varje samtal för att förbättra dina chanser att få just det lån du söker. Ibland måste vi rekommendera tålmodighet för att vi ska lyckas hitta ett lån med låg ränta till dig i framtiden. Hur länge du behöver vänta beror på många olika faktorer. Exempelvis när du senast ansökte om ett lån och hur det gick. Samt om du vände dig direkt till enskilda banker eller gick via en låneförmedling, och när du i så fall var i kontakt med denna senast. Det finns många mindre aktsamma låneförmedlare där ute som inte har resurser att lägga på enskilda individer. Därmed får potentiella kunder kanske inte den hjälp de behöver för att finna ett lån med låg ränta. När du vänder dig till oss på Direkto gör vi vårt bästa för att du ska få ett lån med lägsta möjliga ränta och villkor som passar dina förutsättningar.

Har jag större chans att få ett lån med låg ränta via en låneförmedlare än hos min egen bank?

För att få ett lån med lägst ränta rekommenderar vi definitivt att du vänder dig till en låneförmedlare i första hand. Dels så konkurrensutsätter du bankerna på ett helt annat sätt än om du ansöker själv. Dels tas endast en kreditupplysning, vilket skonar din kreditvärdighet. Dessutom erbjuder nischbankerna oftast lägre lägsta ränta på sina lån än storbankerna. Din "egen bank" är troligtvis just en av storbankerna, som egentligen inte vill jobba med privatlån. De har dessutom mycket höga vinstkrav från sina aktieägare, vilket i regel resulterar i högre räntor än vad du potentiellt kan få hos en nischbank.

Några som ofta betalar en högre ränta än de borde göra är de fackligt anslutna. Facken har ofta särskilda "avtal" med storbankerna som gör att medlemmarna erbjuds lån med lägsta ränta – vill storbankerna påstå. Men så är ofta inte fallet eftersom en fackligt ansluten vanligtvis har fin ekonomi (d v s en lön på över 25 000 kr och fast anställning sedan några år tillbaka) och därmed borde få lån med riktigt låg ränta. Betydligt lägre än vad storbankerna erbjuder.

Om du har fin ekonomi bör du därför alltid se en låneförmedling som den självklara startpunkten när du vill ansöka om ett lån. Här är det ju bankerna som slåss om att få dig som kund, vilket innebär att de är väldigt måna om att erbjuda dig lån med lägst ränta. Låneförmedling är helt enkelt framtidens melodi. Framöver kommer det förmodligen att slå igenom även på bolånesidan, men det dröjer nog några år till.

Okej, jag vill ha ett lån med låg ränta. Vad gör jag nu?

Vet du redan vad din UC-risk är och tycker att den är låg nog, så kan du ansöka om ett lån direkt här på sajten om du vill. Inom max 24 timmar återkommer vi med låneerbjudanden från flertalet banker. Sedan väljer du bara det erbjudande som har bäst villkor, vilket oftast brukar vara lånet med lägst ränta. Om du ännu inte vet vad din UC-risk är så kan du besöka UCs hemsida och ta reda på det den vägen. Du ser det annars på den omfrågandekopia som skickas hem till dig efter att du lämnat in din låneansökan.

På Direkto jobbar vi långsiktigt med våra kunder och vi ser gärna över din situation tillsammans med dig. Tveka inte att slå oss en signal om du har funderingar angående valet av lån, eller behöver rådgivning inför din ansökan. Vi hjälper dig att få ett lån med låg ränta och villkor som passar dig – för som vi brukar säga: Du måste tänka på procenten!

lån med låg ränta

About Us

Hur får man en låg ränta på sitt lån? Direkto svarar.

Ta med befintliga lån och krediter när du söker så du kan samla allt, det gillar bankerna. Om du har en medsökande (make/maka/sambo/förälder), sök med denna. Om man är två som ansvarar för lånet minskar risken för banken och därmed kan banken erbjuda lägre räntor. Se till att inte göra för många kreditupplysningar över en 12 månaders period, och har du gjort flera på kort tid, avstå då från att söka i två-tre månader för att din UC risk ska komma ner innan du söker på nytt. Ring oss om du behöver hjälp med timingen (texten ovan beskriver processen ytterligare).
Lån med låg ränta, dvs på privatlån utan säkerhet, ligger idag på mellan 3,9-7,0%. Den lägsta officiella ränta och vår lägsta ränta är 2,95% nominellt och 3.0% effektivt. Har du gjort få kreditupplysningar, har en stabil ekonomi, en lön över 25 000 kr och är fast anställd, då är det inte ovanligt med räntor mellan 2,95% och 3,95%.
Ja och nej. Räntorna sätts individuellt på de lån som erbjuds dig genom de banker som vi samarbetar med. 7,0%, eller för den delen 10%,+ kan vara en räddning för någon som har lån och krediter utspridda. Får vi till ett samlingslån så kan du bli kvitt fakturaavgifter hos varje enskild bank och kreditkorten likaså. Räntor på kreditkort ligger mellan 9-20% vanligtvis, och då kan 7,0% innebära en jättebesparing. Men har man inga befintliga lån och krediter, och har man en fin ekonomi och låg UC risk, så ska man definitivt få ett lån beviljat på mellan 3-7%. Läs mer om vad en "fin" ekonomi "låg" UC risk är ovan. Ett annat scenario där en högre ränta kan vara motiverad är om man inte har en tillräckligt bra ekonomi eller en högre UC risk, men ändå behöver ta ett lån för att lösa en situation med t.ex. oförutsedda kostnader. Då ger många banker avslag, då de inte vill ta sig an en högre risk, medans andra banker som vi samarbetar med accepterar högre risk men kompenserar för det med en högre ränta.

Du måste tänka på procenten!

Har du missat vår sköna reklamfilm. Här kan du se den!

Var detta nyttig information?

Vill du ge oss ris eller ros?

Har du fler frågor?

Ta kontakt med oss genom formuläret nedan så svarar vi så snart vi kan!