BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Fast i lyxfällan?

Hur tar man sig ur lyxfällan?!

För höga kostnader? För många grejer du måste betala? För många fakturor och avier? Känner du att du har tappat kontrollen över din egen ekonomi? Då kanske du också har fastnat i en lyxfälla.

Precis som så många andra problem i livet, så måste man skala ner det stora i små delar, för att kunna lösa "det". Det är samma sak i detta fall. Känner du att du har tappat kontrollen helt och du har ingen aning om var du ska börja? Då har vi skapat pricklistan nedan som du kan använda dig av för att ta dig ur lyxfällan - om du är redo för förändring.

Ta dig ur lyxfällan steg 1 - Ta reda på din nuvarande situation

Ta fram papper och penna, eller ännu bättre ett excel-ark på datorn.

Ta fram alla fakturor eller kolla på datorn, hos din bank, vilka kostnader du haft den senaste tiden.

Ta fram din senaste lönespecifikation.

Använd annars en app som Tink för att få en bra sammanställning.

Ta dig ur lyxfällan steg 2 - Gör en sammanställning

Stapla upp alla dina kostnader och dina intäkter.

Ta dig ur lyxfällan steg 3 - Räkna

Summera dina kostnader.

Summera dina intäkter.

Är totalen negativ så har du för höga kostnader jämfört med dina intäkter. Är det så, så kommer du ta av dina besparingar för att ditt leverne, och har du inte sparat pengar kommer du snart behöva låna pengar. Den situationen måste du ta dig ur.

Ta dig ur lyxfällan steg 4 - Gör upp rimliga mål

Sätt upp ett mål som du kan hålla dig till. Du måste bygga självförtroende i din egen ekonomiska förmåga. När man bygger självförtroende så ska man sätta lagom höga mål som man kan uppnå med rimlig kraftansträngning. Gör du det, och når dina mål, så bygger du självförtroende. Därför kan du inte förvänta dig att du ska kunna göra en helvändning på en gång. Men att gå från minus på kontot till plus/minus noll, så är det ett riktigt bra första steg. När du har kontroll på det, så kan du sätta ett nytt mål kanske att du ska spara 1000 kr i månaden. Och fortsätta på det sättet.

Ta dig ur lyxfällan steg 5 - Räkna på och gör ändringar

Nu när du vet vad målet är, så måste du se över möjligheten att sänka dina kostnader. Vad kan du leva utan? Godis, läsk, tobaksvanor, allt för många utgångskvällar, alkohol, kan du kanske promenera/cykla till jobbet varje dag istället för att betala för buss, bil och tåg? Betalar du dyra lån och krediter - kan du kanske ansöka om att samla lån genom oss? Kan du storhandla istället för köpa i närbutiken? Vill du ha fler spartips? Gör justeringar i din lista eller i excel-arket. Gör rimliga förändringar som du kan hålla dig till. Se till att summeringen går ihop och att du når målet i teorin. Gör du inte det, då måste du sänka dina kostnader ytterligare. När du är nöjd, så sätter du och läser igenom förändringarna ordentligt så att de sitter. Så du minns dem nästa gång du ska handla eller göra något?

Ta dig ur lyxfällan steg 6 - Lev strikt efter dina förändringar

Tänk på ditt mål! Gärna dagligen, gärna varje gång du ska handla och varje gång du betalar räkningar. Se till att du följer det du själv vill göra. Det är din ekonomi och det är ditt självförtroende som står på spel. Du måste kunna lita på dig själv och att du kan göra ändringarna! Du måste ta dig ur lyxfällan.

Ta dig ur lyxfällan steg 7 - Gör månadsavstämningar, varje månad

Åsidosätt första söndagen varje månad till att gå igenom din plan att dig ur lyxfällan. Sätt dig då ner och se över hur väl du följt din egen plan och hur väl du har kunnat justera ditt liv. Gör nya ändringar i din plan om du kan och det finns utrymme. Du är på god väg! Nu behövs det fokus, ihärdighet och vilja - du kan om du vill!

Ta dig ur lyxfällan steg 8 - Se över möjligheten att tjäna mer pengar

Vilket konstigt råd kan tyckas? Men det är en av de viktigaste delarna i din ekonomi. Du jobbar hårt för att tjäna pengar och därför är det viktigt att du ser över möjligheten till att förhandla med din chef, se över andra jobbalternativ och jobba extra om det går. Spara pengar i all ära, men att tjäna 1000-2000 kr mer i månaden kan göra en stor skillnad på sikt. 2000 kr mer i månaden är 24000 mer om året! Det är mycket pengar - t.ex. kan du använda det till skapa en buffert eller att betala av dyra lån och krediter.

About Us

Hur tar jag mig ur den här situationen?

Direkto svarar.

Direkto kan hjälpa dig att se över din lånesituation. Genom att ansöka om ett samlingslån hos oss så jämför vi en rad olika banker och långivare som är experter på just samlingslån med endast en kreditupplysning. Svar får du på några minuter från vissa banker medans andra tar upp till 24 timmar på sig. På så sätt så får du chansen att samla lån och krediter och därmed sänka din månadskostnad genom att sänka dina räntekostnader och de fakturakostnader som följer på avierna som bankerna skickar.
Nej.

Se till att betala av Kronofogden först, och vänta därefter minst sex månader. Då kan du söka hos oss.
Ja. Du kan ha upp till 10 betalningsanmärkningar. OBS, dessa måste vara minst 6 månader gamla. Med betalningsanmärkningar blir det mycket svårare att få ett lån beviljat då färre banker beviljar lån när man har en eller flera betalningsanmärkningar. Men det kan vara väldigt bra att se över möjligheten om du redan sitter på dyra lån och krediter. Det är ett bra sätt att sänka sin månadskostnad på. Genom våra banker kan du med betalningsanmärkning låna upp till 250 000 kr.
Det beror på din betalningsförmåga. Det är ytterst viktigt att du räknar på det så att du har råd att betala dina framtida lån. Du kan titta vad det kostar i ansökningsformuläret. Vi räknar på en ränta på ca 5,5%, men räntan sätts individuellt baserat på din ekonomi. Lånen som vi förmedlar från våra banker kan när som helst betalas av i förtid och man kan extraamortera när det finns utrymme för det i din ekonomi. Därför kan det vara lämpligt att söka på fler antal år så du får en lägre fast månadskostnad så att du har mer kvar att leva för varje månad.
Gör en ansökan om att låna pengar här så får du svar inom 24 timmar.

Du måste tänka på procenten!

Har du missat vår sköna reklamfilm. Här kan du se den!

Var detta nyttig information?

Vill du ge oss ris eller ros?

Har du fler frågor?

Ta kontakt med oss genom formuläret nedan så svarar vi så snart vi kan!