BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

FI går inte vidare med amorteringskravet

FI går inte vidare med amorteringskravet

”FI går inte vidare med amorteringskravet” heter det här på morgonen på Finansinspektionens sida. Kammarrättens dom i Jönköping häromdagen verkar ha spelat en roll i beslutet att skrota amorteringskravet (för denna gång), samtidigt som man säger att amorteringskravet behöver ”komma på plats”. Vidare säger FI att rättsläget är osäkert och därför behöver FI:s mandat förtydligas. FI väljer således att inte gå vidare med amorteringskravet.

Planen var att amorteringskravet skulle vara på plats från och med den 1:a augusti 2015 och detta kommer då alltså inte att ske. FI säger vidare att man har gjort en annan tolkning av lagen än den Kammarrätten i Jönköping har gjort, även om FI delar Kammarrättens syn att det inte ska finnas några tveksamheter när reglerna träder i kraft.

Vi på Direkto ser följande omedelbara effekter av detta:
– De som hade för plan att köpa bostad som inte kunde amortera enligt den relativt aggressiva plan som FI hade med de nya amorteringskraven kommer att andas en lättnadens suck.
– Fastighetsmäklare skulle ha fått det väsentligt mycket jobbigare efter 1:a augusti då utbudet förmodligen skulle ha minskat drastiskt (då nya lån skulle innebära mycket högre kostnad varje månad).
– På kort sikt kommer efterfrågan på lägenheter att minska då man inte behöver skynda sig att få till en affär innan sommaren.
– På längre sikt kommer Bostadspriserna förmodligen att få sig ytterligare en skjuts uppåt.

Pressmeddelandet från FI kan ni läsa om ni följer länken nedan. Pressträff hålls 09:30.

FI går inte vidare med amorteringskravet

Bli den första med att lämna en kommentar.

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.