BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Hur funkar billån?

Hur funkar billån?

Det är många av våra kunder som har frågor och funderingar kring detta och det kan upplevas som en djungel av olika alternativ. Särskilt om man ska köpa bil för första gången. I denna artikel reder vi därför ut hur billån funkar. 


Billån med  eller utan bilen som säkerhet

Man kan ta två olika typer av billån och beroende på vilket alternativ man väljer funkar det på olika sätt:

 1. Bilen används som underliggande säkerhet för lånet
 2. Bilen används inte som underliggande säkerhet utan man tar ett lån utan säkerhet eller ett så kallat privatlån.

Det finns för och nackdelar med båda typer och nedan beskriver vi dessa.

 

Hur funkar billån där bilen används som säkerhet?

Ett billån där bilen används som underliggande säkerhet betyder att lånet är knutet till bilen och inte till personen som äger bilen. Följande gäller då:

 • De allra flesta långivare kräver att bilen måste köpas genom en auktoriserad återförsäljare. Fördelen är att du kan ansöka om lånet på plats och få svar omgående på om det beviljas eller inte. Långivaren betalar ut pengarna direkt till återförsäljaren och du kan i princip köpa bilen och köra hem den samma dag.
 • Köper du bilen av en privatperson som redan har ett lån på bilen kan du ansöka om att få ta över lånet i samband med att du köper bilen.
 • Du måste ha en kontantinsats om minst 20% av bilens köpesumma alternativt ha en inbytesbil som motsvarar detta.
 • Bilen ska kosta minst runt 100 000 kr beroende på långivare. Max lånegräns varierar en hel del beroende på långivare.
 • Lånet ska vara återbetald inom ca 1-8 år.
 • Lånet ska vara fullt återbetald när bilen är ca 12 år beroende på långivare.
 • Bilen du köper får med andra ord inte vara äldre än runt 12 år.
 • Den dag du säljer bilen måste du även lösa det som återstår av lånet i och med att lånet är kopplad till själva bilen. Säljer du bilen för ett mindre belopp än vad som återstår av lånet tvingas du alltså att betala en restskuld som kan slå hårt på din ekonomi beroende på hur stor denna mellanskillnad är.
 • En fördel är att räntan kan bli rätt låg och att du kan få andra förmåner med lånet som billigare bensin eller förlängda garantier beroende på långivare och/eller hos vilken återförsäljare du köper bilen.

Några exempel på långivare av billån där bilen används som underliggande säkerhet är förutom Storbankerna, Santander Consumer Bank, Wasakredit samt de olika bilmärkenas egna finansieringstjänster som Volvia, Audifinans med fler.

 

Hur funkar billån där bilen inte används som säkerhet?

Ett billån där bilen inte används som underliggande säkerhet är i själva verket ett privatlån vilket betyder att lånet är knutet direkt till personen som äger bilen och har egentligen ingenting med bilen att göra. Följande gäller då:

 • Du bestämmer själv från vem eller vilka du köpen bilen av.
 • Du kan låna till hela eller en del av köpesumman.
 • Långivaren betalar ut pengarna till dig och du måste därför själv komma överens med den du köper bilen av hur du ska betala.
 • De flesta långivare brukar kräva att lånesumman ska vara på minst 10 000 kr.
 • Man kan ta max 500 000 kr i privatlån.
 • Lånet ska vara återbetald på max 15 år i de flesta fall.
 • Det spelar ingen roll hur gammal bilen är för att kunna ta ett privatlån.
 • Den dag du säljer bilen är du inte tvungen att lösa det som återstår av lånet även om det såklart är något du bör göra så att du inte dras med ett lån fast du inte längre har en bil.
 • När det kommer till privatlån kan räntan vara alltifrån rätt låg till hög helt och hållet beroende på vem det är som tar lånet. Det som avgör är alltså personens ekonomiska situation och kreditvärdighet.

 

Några exempel på långivare av privatlån är Santander Consumer Bank, Marginalen Bank, Collector Bank, Forex Bank med många fler. Det vi rekommenderar när du ska ansöka om ett privatlån i syfte att köpa bil är att vända dig till en låneförmedlare som oss där du med en enda enkel ansökan online kan få din ansökan prövat av samtliga ovan banker och många fler. Du kan alltså enkelt jämföra de alternativ du får. Andra fördelar är att vi bara tar en kreditupplysning som vi delar med alla våra banker plus att du sparar tid. Vår tjänst är kostnadsfri. Läs mer om låneförmedlare här.

Till ansökan

Bli den första med att lämna en kommentar.

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.