BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Hur mycket kan jag låna? Att tänka på.

Hur mycket kan jag låna? Att tänka på.

Hur mycket kan jag låna?

Det är en fråga vi på Direkto ofta får, och det är en fråga som egentligen bara du själv kan besvara. Här är dock några tips på vad du bör tänka på.

– Hur mycket du kan låna beror främst på din återbetalningsförmåga. Frågan bör ställas om till hur mycket ska jag låna? Det viktigaste man bör ha i åtanke är att det är ett lån som måste betalas tillbaka. Hur självklart det än må låta så är det något låntagare ofta glömmer. De fokuserar på vad de ska köpa snarare än återbetalningen som följer när de tar lånet.

– Vidare beror hur mycket du kan låna på din individuella situation. Bankerna som beviljar blancolån tittar på din individuella situation. Bankerna frågar sig själva hur mycket de kan låna ut till dig. Varje bank bedömer situationen annorlunda. Beslutet fattas på faktorer som din nuvarande lön, din anställningsform (fast, prov, tim, osv), hur mycket du har tjänat de senaste åren (din taxerade inkomst), nuvarande skuldsättning, om du har en medsökande och dennes situation, riskfaktorer (t.ex. betalningsanmärkningar) osv. Detta är inte något du kan ändra på, på kort sikt, men det är värt att ha det i åtanke som en eventuellt förklaring varför man t.ex. inte får hela lånebeloppet som man har sökt beviljat.

– Din disponibla inkomst är en annan faktor som du bör tänka på när du frågar dig hur mycket kan just jag låna. Skriv ner alla dina kostnader på ett papper, tänk efter noggrant så du inte missar något, räkna ihop totalbeloppet. Dra därefter av det beloppet från det du får i lön efter skatt. Den siffran ska betala rörliga kostnader som mat, kläder och nöjen. Därefter ska du ha en del pengar över. Ränka med en rejäl felmarginal, t.ex. om du har 5,000 kr kvar efter kostnader, räkna med att du bara har 2,000 kr kvar efter felmarginal. Det är den månadskostnad som du bör tänka på att kunna ta för att återbetala ett lån.

Tänk på dessa tre punkter ovan när du bestämmer dig själv bestämmer svaret på hur mycket kan jag låna.

– När du har bestämt dig för hur mycket du kan låna bör du ställa bankerna mot varandra, t.ex. genom oss, för att försäkra dig om att du får den lägsta räntan och bästa villkoren.

Till ansökan

Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket kan du låna? Det beror på…

Kommentarsfält

  Kommentarer: 3


 1. Sökte ett lån på 300000 hos min bank men fick avslag på hela beloppet och blev istället beviljad 150 000 med 7,3% ränta (pluskund). Hur mycket kan jag låna hos er? Vad behöver ni för info? Tack.

  | Svara


  • Hej John,

   Först och främst vill vi be om ursäkt för det sena svaret här – vi svarade per mejl samma dag som du ställde frågan, som du kanske redan har sett.

   Det låter som att du är kund hos N****a med tanke på att det kallas ”Pluskund” och räntan stämmer även in med informationen på deras hemsida.

   Enligt erfarnhet så är storbankerna inte bra på privatlån och om du ställer frågan ”Hur mycket kan jag låna?” så får du ofta inte det bästa svaret hos en storbank. Sen är det ju så att om du vill låna pengar måste du beakta möjligheten att betala tillbaka lånet inom x antal år – så det är inte bara maxbeloppet du ska titta på, dvs hur mycket du max kan låna. Dessutom har du en plikt mot dig själv att försöka pressa priset så mycket så möjligt, dvs räntan (och avgifter som är relativt standardiserade).

   Börja med att göra en ansökan hos oss. Vi gör en kreditupplysning (UC) och bankerna får därefter dina uppgifter och en kopia på UCn som gör att de kan bedöma till vilka villkor de kan låna ut pengar. Beloppet sätts efter dina förutsättningar och därför kan du tryggt söka på 300 000 i det här fallet och vänta dig att bankerna kommer att konkurrera om att få låna ut 300 000 till dig – till bästa möjliga villkor. Sen är det omöjligt att säga om du får hela beloppet beviljat eller ej, men dina chanser bör vara markant bättre än att du bara vänder dig till en enskild bank.

   Hoppas det svarar på dina frågor? Ring gärna in på 020252626 annars. Ursäkta det sena svaret igen.

   | Svara


 2. Hej! Ingen fara. Jag har faktiskt inte hunnit ta tag i det här själv. Såg mejlet tidigare :) Tack. Och ja, det stämmer att det är Nordea. Hur många banker har ni som beviljar upp till 300000? Eventuellt behöver jag 350000? Jag har fast anställning, hade årsinkomst på ca 310000 förra året, gift och har två barn. Hyr villa i andra hand. Min UC var på under 2%, vet inte om det är bra eller dåligt. Kan ni gissa er till en ränta? Omöjligt?

  Tack!

  | Svara

Lämna kommentar