BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Administrationsavgift

Administrationsavgift

Vissa banker och långivare tar ut en administrationsavgift för att hantera faktureringen för ditt lån. Genom autogirering kan administraionsavgiften bli lägre eller helt slopas – detta skiljer sig från bank till bank. Jämför effektiva räntor för att se helheten. 


När du tar ett lån så tar långivaren betalt på tre olika sätt:

  • Ränta
  • Uppläggningsavgift
  • Administrationsavgift (också kallat aviavgift och fakturaavgift)

Administrationsavgift är ett avgift som för bankens del kan matcha en del av bankens administrativa kostnader för hanteringen av ett lån över tiden som lånet hanteras. Långivare och andra företag har rätt att ta ut en administrationsavgift. Detta kan hos låneföretag vara en avgift som långivaren tar ut för att täcka administration och övriga kostnader som t.ex. kundservice och direkta kostnader mot tredje part. Administrationsavgiften kan variera mycket mellan olika tjänster och för just hantering av fakturor på lån ligger adminstrationsavgiften på mellan 0-40 kr per månad. Det finns i dagsläget ingen lag gällande storleken på administrationsavgiften. Vad som reglerar summa är att den i förhållande till arbetet som utförs av företaget ska vara rimlig, vilket försvårar möjligheten till att påvisa en för hög administrationsavgift.

Är jag tvungen att betala administrationsavgiften?

I avtalet mot kunden behöver företaget upplysa om att de tar ut en administrationsavgift om så är fallet. I villkoren, som kunden har möjlighet att godkänna eller inte godkänna, ska storleken på administrationsavgiften framgå. Är avtalet inte accepterat av kunden behöver administrationsavgiften inte betalas. Viktigt att beakta är dock att en betald faktura med administrationsavgift vid ett tidigare köp även innebär att personen har accepterat avtalet vid senare köp. Företaget har alltså möjligheten att på kommande fakturor ta ut samma avgift som tidigare accepterats. Detta är vanligt vid abonnemang eller delbetalningar – var därför försiktig med vad du accepterar och betalar. De banker vi samarbetar med är väldigt transparenta med administrationsavgiften och den börjar ju tas ut först efter att lånet har blivit utbetalt.

Menar konsumenten att det inte framgått någon information om administrationsavgiften i avtalet som godkänts, kan personen i fråga välja att bestrida avtalet. Detta behöver dock ske innan betalningen till företaget har skett vilket ger företaget möjligheten att motbevisa konsumenten.

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20, Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se