BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Avbetalning

Avbetalning

Avbetalning är en betalningsmetod vid köp av produkter och tjänster. Det kan egentligen ses som ett lån och du bör sätta dig in i kostnaden för avbetalningen. Du erbjuds egentligen ett lån eller en kredit och du kan betala för produkten i efterhand. Butikskedjor erbjuder ofta att du delar upp ett köp med delbetalningar under en viss tidsperiod. 


Varför ska man köra med avbetalning

Det är allt vanligare att man väljer att avbetala och dela upp sina betalningar under en längre tid istället för att betala allting vid köptillfället. Idag används ofta avbetalning vid köp av varor och tjänster dels då de flesta återförsäljare erbjuder denna betalningsmetod och dels för att det allt oftare anses som en enklare metod och man kan betala av produkten över en viss tid. Mobiltelefoner är ett exempel där många väljer att dela upp betalningen under en längre tid för att hålla nere månadskostnaden.

Viktigt att tänka på vid avbetalning

För det mesta är köpen räntefria och kostnaden för avbetalningen blir då inte en så stor belastning. Men skulle du inte följa avbetalningstiden utan istället förlänga perioden kan räntor tillkomma. Det är därför viktigt att planera sin betalningsperiod och noggrant läsa villkoren innan man beslutar sig för att betala av en produkt eller en tjänst över tid.

Räntefritt betyder inte (!) avgiftsfritt

Var noggrann med vad den effektiva räntan (kostnaden) är även om den nominella räntan är noll. Köpet kan i slutändan bli betydligt dyrare än om du hade betalat av allt direkt i butiken. Har du flera avbetalningar så kan det faktiskt beloppet du är skyldig vara ganska högt. Har du ett belopp som överstiger 40 000 kr i olika avbetalningar och krediter ska du jämföra det med ett privatlån genom oss. Effektiva räntan för olika räntefria avbetalningar överstiger ofta 15% och det är en hög kostnad och du bör se över möjligheten att sänka den kostnaden med ett privatlån.

Viktigt att tänka på är också att inte har för många avbetalningar, som klassas som krediter, igång samtidigt. Det kan nämligen ha en mycket negativ effekt på din kreditvärdighet. Vill du till exempel senare ta ett lån är sannolikheten stor att du får låna till en hög ränta, detta då avbetalningar hos flera kreditgivare kan innebära att du kategoriseras som en högrisk kund. Samla istället avbetalningar, lån och kredit så fort de börjar bli en större summa på t.ex. 40 000 kr.

avbetalning

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20, Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se