BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Betalningsanmärkning

Betalningsanmärkning

Att ha fått en betalningsanmärkning innebär att en notering har gjorts hos ett kreditupplysningsföretag. Denna noteringar syns på en kreditupplysning och privatperson som fått betalningsanmärkningen (eller företaget som fått det) kan anses vara opålitlig när det kommer till att betala räkningar i tid.


Hur får man en betalningsanmärkning?

Ett vanligt missförstånd är att det är kronofogden som ger en betalningsanmärkning vilket inte stämmer. Uppgifter hos kronofogden som dessa nedan är offentliga uppgifter som kreditupplysningsföretagen hämtar från kronofogden varje dag.

Om du inte betalar en faktura har företaget rätt att börja ta ut ränta på det belopp du är skyldig. Företaget ska skicka en påminnelse och betalar du inte fakturan då kan fakturan tas över av ett inkassobolag och då får du istället ett inkassokrav. Om inkassobolaget inte fått sina pengar skickas ärendet vidare till Kronofogden. Då får du ett betalningsföreläggande från Kronofogden som du måste bestrida eller betala. Gör du inte det registreras en skuld och detta syns sedan hos kreditupplysningsföretaget som en betalningsanmärkning.

Vad kan en betalningsanmärkning leda till?

Är det så att du har fått en betalningsanmärkning kan det påverka din framtida ekonomi negativt. Att teckna ett nytt telefonabonnemang, köpa en bostad eller ingå vissa avtal. Vill du låna pengar trots betalningsanmärkning blir det också svårare om det var mindre än 6 månader sedan du fick den senaste betalningsanmärkningen. Dock finns det banker som lånar ut pengar trots en betalningsanmärkning och självklart finns inte betalningsanmärkningen med dig livet ut.

När försvinner en betalningsanmärkning?

Vanligast är att uppgifterna som kreditupplysningsföretagen har på privatpersoner finns registrerade i tre år efter första registreringsdagen. Till skillnad från privatpersoner har istället juridiska personen betalningsanmärkningen registrerad i 5 år.

Skuldsaneringar ska också i regel tas bort efter 5 år med undantagsfall om planen är längre än 5 år. Om så är fallet tas den istället bort den dagen som betalningsplanen avslutas. Skulle det vara så att en juridisk person har en ansökan om betalningsföreläggande på sig, så ska den finnas kvar i max 2 år efter det året som ansökan gjordes har utgått.

Bestrida och ta bort en betalningsanmärkning

Om du anser att betalningsanmärkningen som du har fått är på fel grund så kan du bestrida den. Börja med att kontakta företaget som har skickat fakturan som de anser inte är betald och som ligger till grund för betalningsanmärkningen. Om ni kommer överens, förlikas, eller kommer fram till att det inte finns en grund till betalningsanmärkningen kan du därefter ta kontakt med kreditupplysningsföretaget och begära en rättelse – dvs att de tar bort den. Kreditupplysningsföretaget ska då skyndsamt gå vidare med ärendet och utreda ditt fall. Om det visar sig att du har rätt ska kreditupplysningsföretaget skicka rättelser till alla som den senaste 12 månaders perioden har tagit del av din kreditupplysning. Du får även reda på det själv – normalt sker det per brev. Det är viktigt att du kontaktar, om inte samtliga, åtminstone de stora kreditupplysningsföretaget (Upplysningscentralen, Bisnode och Creditsafe för att nämna några). De jobbar helt separat från varandra. 

Om du inte kommer överens med företaget som har skickat fakturan så kan du kontakta kreditupplysningsföretagen direkt och börja utredningen därifrån. Se till att du kan styrka ditt fall med dokumentation (email, brev, bankutdrag osv).

Om information om en betalningsanmärkning har hämtats direkt från Kronofogden kan du bestrida betalningsanmärkningen genom att direkt ta kontakt med Kronofogden.

Om det är ett inkassoföretaget som står bakom betalningsanmärkningen ska inkassoföretaget istället ta kontakt med alla upplysningsföretag för att korrigera felet.

bankränta

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20, Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se