BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Betalningsföreläggande

Betalningsföreläggande

Betalningsföreläggande får du av Kronofogden då en privatperson eller ett företag anser att du är skyldig dem pengar och “anmält” detta hos Kronofogden. Du får då ett brev från Kronofogden som kallas för ett Betalningsföreläggande. Du har inte fått en betalningsanmärkning ännu men du måste se till att bestrida den direkt eller betala skulden.


Vad har jag för alternativ

En betalningsanmärkning kan avsevärt försvåra din ekonomi och du bör verkligen undvika att få det. Du får en betalningsanmärkning när beslut fattats – dvs när Kronofogden fattat beslut om utslag.

Om det rör sig om en mindre skuld på några tusen kronor eller mindre
 1. Se över möjligheten att sälja saker som du inte måste ha kvar.
 2. Dra ner kostnaderna markant nästa månad och betala av skulden. Se till att prata med Kronofogden så att de vet att betalningen kommer in senare om du kan betala först efter senaste betaldag.
 3. Låna pengar från nära och kära och betala av skulden så fort det bara går därefter.
 4. Om du har pengar nu men måste betala räkningar snart kan du ringa de som ställt räkningarna till dig för att förlänga betalningen med en månad till nästa lön kommer in. Obs! Detta kan vara ett mycket dåligt steg att ta om du inte räknat på att du faktiskt kan betala dina räkningar månaden efter. Men om du drar ner dina kostnader ordentligt fram tills dess så kanske det går. Räkna på det och dubbelkolla. 
Om det rör sig om en större skuld över 20.000 kronor
 1. Låna pengar från nära och kära och betala av skulden så fort det bara går. Eftersom det är en större skuld bör du räkna på hur du ska betala tillbaka den och hur lång tid det kommer att ta. Gör upp i detalj med den som lånar ut pengar till dig så att du inte senare hamnar i en onödig dispyt där ni blir osams. Om personen som ska låna pengar till dig vill göra det mot ränta bör du se över möjligheten till att på egen hand ta ett lån från en bank.
 2. Se över möjligheten att finansiera skulden genom att låna upp på bostaden (om du äger en bostadsrätt eller villa).
 3. Se över möjligheten att sälja större kapitalvaror som du kan avvara. T.ex. om du har två bilar och bara behöver en. Eller om du har en motorcykel, lantställe eller något annat som du inte använder dig av. 
 4. Se över möjligheten att finansiera skulden genom ett privatlån. Detta är något som du kan ansöka om genom Direkto. Gå till startsidan och fyll i ansökningsformuläret. Det är kostnadsfritt och är inte bindande. Du får svar inom 24 timmar.

 

Till ansökan

 

Betalningsföreläggande – kostnad

En privatperson eller ett företag kan hos Kronofogden ansöka om betalningsföreläggande. Det kostar 300 kr att ansöka och kostnaden kan den sökande begära ersättning för i ansökan. Dvs om du är skyldig 1 000 kr kan dessa 300 kr komma att läggas till på skulden; dvs 1 300 kr. Utöver det kan kostnad för arbetet med att ansöka om ett betalningsföreläggande läggas till på normalt sätt 380 kr. Dvs totalt 1 680 kr. Kostnaden kan vara en direkt kostnad för arbetet som personen du är skyldig till har tagit ut eller ett ombud (t.ex. ett företag).

 

Betalningsföreläggande kronofogden

Kronofogden specificerar hur hanteringen av ett betalningsföreläggande görs. Låt oss kalla den som anser att du har en skuld till denna för en tjänst/vara som du köpt för “långivaren”. “Långivaren” kan ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det gör “långivaren” genom att fylla i en blankett (“Ansökan om betalningsföreläggande”) eller så ansöker “långivaren” genom “Mina Sidor” hos Kronofogden.

 

Krav för ansökan om betalningsföreläggande

På blanketten ska “långivaren” (den du är skyldig pengar till alltså) ange 1) krav i kronor 2) grunden varför “långivaren” anser att du är skyldig pengar. Det måste anges tydligt och gärna med kompletteringar annars kan processen ta längre tid. T.ex. kan anges “4 500 kr i hyra för min lägenhet som jag hyrde ut men som jag inte har fått betalt för. Adress ABC-gatan 123. Jag hyrde ut min lägenhet mellan Datum1 och Datum2”.

 • För att ansökan ska vara komplett ska denna vara signerad och skickas in i original (om det inte görs genom “Mina Sidor” där man signerar med BankID).
 • Skulden måste avse pengar (inte saker).
 • För att ansökan ska bli godkänd måste betalningsdatumet passerat. Det vill säga om du skulle ha betalat innan datum 20xx-05-01 så måste datumet vara 20xx-05-02 innan en ansökan kan göras.

 

Vad händer när beslut fattats

När “långivaren” har fått ett beslut om betalningsföreläggande är huvudregeln att Kronofogden driver in skulden. Detta kostar “långivaren” 600 kr. Denna kostnad tas i regel av “långivaren” men om det inte går tas det av “låntagaren”.

 

Betalningsföreläggande – så här går det till

Efter godkänd ansökan sker detta:

 1. Kronofogden skickar ut ett brev (betalningsföreläggande) till den som ska betala (låt oss kalla denna “låntagaren” – egentligen “den svarande”).
  1. I brevet finns ett delgivningskvitto som “låntagaren” ska skriva under och skicka tillbaka – detta fungerar som bevis på att “låntagaren” har mottagit föreläggandet
 2. Den som får brevet, “låntagaren”, kan agera på olika sätt
  1. “Låntagaren” betalar till “långivaren”.
   1. Hela beloppet betalades: Låntagaren meddelar Kronofogden samma dag som denna får betalt
   2. Hela beloppet betalades inte. Låntagaren meddelar Kronofogden samma dag om det också
  2. “Låntagaren” bestrider kravet (dvs tycker att det är fel att denna fått ett betalningsföreläggande)
   1. “Långivaren måste nu fatta beslut om denna ska gå vidare med kravet till en domstol.
    1. Om Ja: Domstolen tar över ärendet. “Långivaren” betalar en avgift till domstolen på 600 eller 2 500 kr. Beloppet beror på storleken och hur handläggningen kommer gå till.
    2. Om Nej: Kronofogden skriver av ärendet. Dvs ärendet gäller inte längre och ingen skuld föreligger längre från Kronofogdens sida. “Låntagaren” har vunnit kan man säga.
  3. “Låntagaren” bestrider inte (tycker att det är korrekt) men betalar inte.
   1. Då fattar Kronofogden ett beslut i form av ett “utslag”. Detta utslag säger att personen ska betala vad “långivaren” begärt. Då kan detta ske:
    1. “Låntagaren” kan bestrida/invända utslaget och begära “återvinning”. Då behöver “låntagaren” betala en avgift och domstolen tar över ärendet.
     1. Om “låntagaren” inte betalar avgiften kommer domstolen bestämma att “utslaget” inte längre gäller. “Låntagaren” vinner kan man säga.
    2. “Låntagaren” bestrider inte. Då kan “långivaren” begära att “utslaget” verkställs. Då gör Kronofogden en utredning för att se om “låntagaren” har tillgångar för att betala sin skuld. Om “låntagaren” inte har tillgångar får “långivaren” inte betalt. “Låntagaren” behöver då betala 600 kr utöver tidigare avgift om 300 kr. Totalt 900 kr. I regel går utslaget vidare till en utmätning vilket innebär att Kronofogden drar in pengarna på annat sätt (från framtida intäkter eller genom försäljning av andra tillgångar). Utmätningen kan stoppas om “långivaren” aktivt avstår från att begära verkställande av utmätningen.

Betalningsföreläggande - Schematisk överblick

 

 

 

bankränta

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Fleminggatan 85, 112 45, Stockholm

Map