BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Betalningsförmåga

Betalningsförmåga

En person kan ha god eller dålig betalningsförmåga beroende på dess möjlighet att betala sin skuld inom den bestämda tiden.


Hur betalningsförmågan avgörs 

För att avgöra om du ska få ett lån eller inte brukar kreditgivarna se till din betalningsförmåga. Vad som ofta räknas som god betalningsförmåga är om du t.ex. har en fast inkomst som efter alla kostnader du har lämnar tillräckligt stort utrymme för att ge dig möjligheten att betala tillbaka din skuld.

När långivare ska bedöma din betalningsförmåga går den på viss information som de samlar in. Frågor som kan dyka upp när du vill ansöka om ett lån är bland annat om du har andra lån och hur din familjesituation ser ut. Anställningsform och inkomsten är också vanliga frågor som gör att långivaren lättare kan avgöra hur betalningsförmågan för låntagaren ser ut. Kostnaden för barn brukar räknas schablonmässigt och är ofta högre än barnbidraget.

Kortsiktig eller långsiktig betalningsförmåga

När man tar ett lån och talar om långsiktig betalningsförmåga kan kreditgivaren se till personens tillgångar i framtiden. I motsats till långsiktig betalningsförmåga har vi kortsiktig betalningsförmåga. Då kollar kreditgivaren på inkomsten i dagsläget och vilka tillgängliga tillgångar personen har idag.

Likviditet

Likviditet är ett begrepp som ofta används när man talar om en persons kortsiktiga betalningsförmåga. När man säger att en person är likvid menar man att denna har tillgängliga pengar, eller tillgångar (fonder, aktier eller dylikt) som snabbt kan omsättas till pengar, vilket gör att den har en god betalningsförmåga på kort sikt. Motsatsen till likvid är illikvid och personen har då inte tillgängliga medel som kontanter och har alltså en sämre betalningsförmåga på kort sikt.

Kvar att leva på (KALP)

När bankerna gör en ekonomisk bedömning om din betalningsförmåga så utgår de från hur mycket du har kvar att leva på efter dina kostnader. Det är viktigt att det blir rätt eftersom man inte ska ta lån med lättja. Lånet du tar ska betalas tillbaka och det kan röra sig om flera tusenlappar månaden beroende på lånebelopp och återbetalningstid.

KALP, eller Kvar Att Leva På, är det uttryck som oftast används hos bankerna för den beräkning man gör om din betalningsförmåga. Läs mer om vad KALP, eller Kvar Att Leva På kalkyl, är här.

 

 

bankränta

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20, Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se