BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Borgen

Borgen

Hos vissa långivare och banker finns möjligheten för närstående att gå i borgen för låntagaren. Det innebär en säkerhet för banken eftersom den som går i borgen också blir ansvarig för att lånet ska betalas tillbaka. Borgen fungerar som ett löfte till banken som innebär att den närstående betalar om inte låntagarens betalningsförmåga är tillräcklig och låntagaren inte skulle klara av att betala tillbaka.


Olika former av borgen

Skulle du gå i borgen för någon är det viktigt att din ekonomi är mycket stark och att du har möjligheten att betala lånet om låntagaren inte skulle ha möjligheten längre. Det finns idag olika sorters borgen.

  • Generell borgen
  • Proprieborgen
  • Enkel borgen

Skulle du gå i generell borgen innebär det att du står för alla existerande lån men även framtida lån för personen. Proprieborgen innebär att du när som helst kan bli krävd på pengar även om personen endast missat en betalning trots att den kan betala. Till skillnad från proprieborgen behöver långivaren i det fall det gäller enkelborgen ta reda på anledningen till att betalningen inte inkommit. Beror det på att personen faktiskt inte har resurser eller har den endast missat betalningen? Skulle det vara så att den faktiskt inte har möjligheten att betala skulden behöver du som gått i enkelborgen betala.

Vem kan vara borgen för ett privatlån

Direkto jobbar inte med några banker där borgen medges. Man kan dock ta med en medsökande som är solidariskt ansvarig för det lån man vill ta. Medsökande behöver vara folkbokförd på samma adress för de flesta banker och långivare vilket innebär makar, sambon eller t.ex. föräldrar. Vissa banker tillåter att medsökande har en annan folkbokföringsadress och det är närmare en “borgen” än vad medsökande är på samma adress. Skillnaden mellan medsökande och borgen är liten när ett lån ska betalas tillbaka rent legalt.


bankränta

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20, Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se