RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Budget

Budget

En budget är en typ av ekonomisk plan för framtida utgifter men även inkomster. En budget används av så väl privatpersoner som företag för att bland annat förbereda för oförutsedda utgifter eller för att kunna planera en verksamhet.


Hur sätter jag ihop en budget?

När du ska sätta ihop din egen budget för framtiden behöver du se över din inkomst och även dina utgifter. Detta kan såklart variera en del beroende på vilken månad eller period du väljer att kolla på. När du ser över dina utgifter kan det vara bra att dela in det i kategorier som exempelvis, mat, kläder, nöje, bil mm. Detta gör det enklare att se hur din inkomst fördelas och hur du vill lägga upp din framtida budget.

Hur sätter vi ihop en hushållsbudget om vi är fler i hushållet?

En hushållsbudget fungerar ungefär som en vanlig budget och kan göras oavsett om du är ensam i hushållet eller flera. Du räknar då ihop den gemensamma inkomsten i hemmet, är du ensam är det endast din inkomst som beräknas. Sedan räknas även dina utgifter- eller era gemensamma utgifter ihop.

Poängen med en hushållsbudget är att se att det går ihop och att hushållet inte går i förlust. Vissa väljer också att sätta upp en hushållsbudget för att få en tydligare bild av hur deras inkomster fördelas. Skulle det vara så att man är missnöjd eller att budgeten inte går ihop kan man behöva omprioritera och även skära ner på vissa utgifter alternativt öka inkomsten, eller båda i kombination.

Så här kan du gå tillväga:

  • Beräkna inkomsten

Gör en uppskattning över din/era framtida inkomster så att du/ni vet hur mycket ni kan budgetera för.

  • Beräkna utgifter

Därefter är det bra att se över de primära och fast utgifterna hushållet har. Här ingår även kostnader för mat, transport och annat som är nödvändigt.

  • Sparande

När både inkomster och utgifter har beräknats behöver man se så att det går ihop, alternativt ändra om, så att det går ihop. Skulle det vara så att inkomsterna är större än utgifterna finns det plats för sparande. När det gäller sparande väljer många att ha en så kallad buffert som ska skydda hushållet vid oförutsedda händelser. Skulle det exempelvis bli en vattenläcka, någon i hushållet skulle förlora sitt jobb eller någon annan oväntad utgift ska bufferten finnas som en räddning.

Vad ingår i min hushållsbudget?

Inkomsten brukar bestå av den gemensamma lönen men kan även komma från stöd och bidrag som t.ex. barnbidrag om det finns barn i hushållet. Gåvor är en annan form av inkomst som också räknas in i hushållsbudgeten.

Utgifter består oftast av kostnader som är kopplade till boendet som t.ex. hyra, avgift, ränta, el, värme, bredband, försäkring mm. Matkostnaderna och övriga kostnader kopplade till förbrukningsvaror i hemmet räknas också in. Även intressen, nöjen, transportkostnader, djur och heminredning läggs till i hushållsbudgeten. De hushåll som även har valt att spara behöver räkna in detta under utgifter i budgeten.

Hur förbättrar jag min hushållsbudget?

Skulle du/ni inte vara nöjda med budgeten kan det vara bra att se över hur utgifterna kan omfördelas eller helt enkelt slopas helt. När det kommer till de fasta kostnaderna som bredband, el och värme kan det vara bra att se över avtalen man har. Finns det något billigare alternativ som skulle kunna minska den utgiften? En annan utgift som brukar vara lite lättare att skära ner på är transportkostnader. Kör du bil kanske det istället går att ta dig dit du ska kommunalt eller kanske kan du till och med välja att cykla istället. Prenumerationer är en annan utgift som ofta dras automatiskt genom autogiro som lätt glöms bort. Kanske har man flera tjänster ingång samtidigt som egentligen kan reduceras till färre.

Hur blir man rik? Det är en fråga många ställer sig – ett av de vanligaste sökfraserna 2017.  Läs vår roliga artikel om hur man blir rik!


bankränta