BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Bunden ränta

Bunden ränta

Bunden ränta, till skillnad från rörlig ränta, innebär att räntesatsen är densamma under låneperioden, d.v.s. du binder räntan.


Varför ska jag välja bunden ränta?

Anledningen till att man ibland väljer att binda räntan kan vara för att man tror att den rörliga räntan kommer att stiga. Det kan då kännas tryggt att välja bunden ränta. När det kommer till bolån väljer många att binda räntan under en längre period mellan 1 till 10 år. Du kan själv välja hur länge du vill göra detta och räntan du får kommer alltså att vara oförändrad hela den bundna låneperioden. De största fördelarna är att du kommer att veta hur stort belopp du ska betala vid varje tillfälle och du kommer att tjäna på bunden ränta om den rörliga räntan stiger över den ränta du har bundit ditt lån vid. Nackdelen med en bunden ränta är om den rörliga räntan går ner istället för att gå upp. Den nedgången går man alltså miste om, om man har en bunden ränta.

Läs här om du vill veta mer om vad ränta är.

ett säkrare alternativ

Bunden ränta kan betyda en säkrare ekonomisk tillvaro då du inte behöver oroa dig för att räntan ska stiga och påverka ditt lån. Det ska fungera som en trygghet och även göra det lättare för dig att planera din framtida ekonomi. Tidsspannet brukar vara mellan 1 och 10 år. Det går också att dela upp ditt lån och endast binda delar av det på olika lång tid. Man skulle exempelvis kunna binda halva lånet och ha kvar halva på rörlig ränta. När bindningstiden är slut kan du välja att fortsätta binda räntan – men till en räntesats som gäller då.

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20, Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se