RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Creditsafe

Creditsafe

Idag finns det många olika kreditupplysningsföretag som används vid kreditupplysningar varav Creditsafe är ett av de vanligaste. En del företag tar sina kreditupplysningar via UC och andra väljer att använda sig av Creditsafe eller andra.


Vad skiljer Creditsafe från andra kreditupplysningsföretag?

Den största skillnaden när det gäller Creditsafe är att de förfrågningar som görs via dom inte syns i UC:s register. En fördel med detta är att din kreditvärdighet inte sänks enligt UCs score system. Har man många registrerade kreditupplysningar hos UC bedöms det nämligen som negativt av de flesta banker vilket kan påverka dina chanser till att exempelvis få lån och bolån med bra ränta.

Vad för uppgifter tar Creditsafe?

Tittar man på uppgifterna som de olika kreditupplysningsföretagen lämnar ut är det inte så stor skillnad. Sker kreditupplysningen via Creditsafe av en långivare exempelvis så är det följande personuppgifter som långivaren får:

  • Hela ditt namn och även ditt personnummer
  • Civilstånd
  • Folkbokföringsadress

Sedan finns det även andra uppgifter som tas som påverkar dig. Uppgifter om dina inkomster och taxeringsuppgifter tas från de senaste 3 åren och inte endast det senaste året. Dock spelar inte detta så stor roll om det gäller ett lån som ska betalas tillbaka snabbt, men det har en större betydelse om lånet har flera års löptid.

Skulle det vara så att du har ett aktuellt skuldsaldo hos kronofogden eller ett skuldsaldo som inte är äldre än 3 år är det nästan omöjligt att få ett lån. Skillnad är det med betalningsanmärkningar. Man tittar då på betalningsanmärkningar som uppkommit både från E-mål och A-mål de senaste 3 åren. Men att man har betalningsanmärkningar betyder inte att det är omöjligt att få ett lån. Det finns kreditbolag som kan godkänna ansökningar trots detta. Skuldsanering är en annan anledning till att det nästan skulle vara omöjligt att bli beviljad ett lån då personen inte anses ha möjligheten att betala tillbaka lånet.

Vad händer om jag fått en omfrågekopia i brevlådan?

Om det har tagits en kreditupplysning via Creditsafe på dig, din enskilda firma, ditt kommanditbolag eller handelsbolag skickas en kopia på din kreditupplysning hem till dig. Enligt kreditupplysningslagen är de skyldiga att skicka detta, du får då information om vilket företag som tagit upplysningen. Vem som gjort det står under rubriken ”frågeställare” i brevet. Detta sker vanligtvis när du ingått ett kreditavtal men kan också göras om du exempelvis ska hyra en lägenhet och uthyraren vill göra en ekonomisk riskbedömning. Skulle du vara osäker på varför upplysningen har gjorts kan Creditsafe inte svara på detta utan då får du vända dig till företaget som står under ”frågeställare” i brevet.


bankränta