BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Fast ränta

Fast ränta

Att binda din ränta under en viss tidsperiod innebär att du väljer en fast ränta. Du kan välja en fast ränta både när det gäller sparande men också när det gäller lån. Fast ränta innebär att du betalar/får samma ränta under löptiden. 


En situation då det kan vara extra viktigt att ta ställning till om du ska ha fast eller rörlig ränta kan t.ex. vara när du ska ta ett större lån. En liten förändring i boräntan kommer då att ha en stor inverkan på ditt bolån. Väljer du en fast ränta kommer du att betala en viss procent och månadskostnaden för ditt bolån ändras då inte under löptiden. Vanligtvis är räntesatsen högre vid fast ränta – fördelen är dock att låntagaren vet vad kostnaden blir varje månad och behöver inte oroa sig för en plötslig räntehöjning.

Hur fungerar ett sparkonto med fast ränta?

Bindningstiden kan variera och är något som du bestämmer tillsammans med banken. Har du ett sparkonto är det större chans att du får en hög ränta om du väljer en längre bindningstid. Räntan kommer då att vara fast och ligga på den nivå som räntan låg på när du tecknade kontot och gäller sedan hela bindningstiden.

Vad är nackdelarna med fast ränta?

Har du ett lån med fast ränta kan en nackdel vara att räntan vanligtvis är högre än den rörliga räntan. Du tar heller inte del om räntorna skulle gå ner. Men som tidigare nämnt sker inga överraskningar gällande räntan och du kan beräkna hur din ekonomi kommer att se ut framöver och kan förbise ändringar på räntemarknaden.

Nackdelen med fast ränta på ett sparkonto är att pengarna har en viss bindningstid. Ofta innebär det att du behöver betala en straffavgift om du vill ta ut pengarna i förtid.

Fast ränta

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20, Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se