BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Förfallodatum

Förfallodatum

Datumet då en skuld ska vara återbetald kallas för förfallodatum.


Vad innebär ett förfallodatum?

Förfallodatumet finns angivet på fakturor för att visa när skulden ska vara återbetald. Sker en betalning efter förfallodagen har kreditgivaren möjligheten att skicka ut en påminnelseavgift och även en dröjsmålsränta som låntagaren blir tvungen att betala. Vanligtvis är tiden för ett förfallodatum satt till 30 dagar efter fakturadatumet. Men då det inte finns någon lag på tidsbestämmelsen, förutom konsumentköplagen som säger att förfallodatumet inte får vara satt till innan varan är levererad, kan det vara kortare eller längre.

Kan jag betala fakturan på förfallodatumet?

Vad förfallodatumet säger är att betalningen ska ha kommit till kreditgivaren den dagen. Den ska alltså då finnas tillgänglig vilket gör att en betalning som tar någon dag behöver ske i god tid innan förfallodatumet. Viktigt är alltså att kolla upp hur din betalning ska ske och när mottagaren kommer att ha pengarna tillhanda. Skulle betalningen ske samma dag behöver det vara en överföring inom samma bank då pengarna når mottagaren i samband med att betalningen slutförs.

Kan jag flytta fram mitt förfallodatum?

För att flytta fram ett förfallodatum behöver du tala med långivaren och se vad för regler just denna har. I vissa fall går det men oftast då med ett tillägg av en räntekostnad. I andra fall går det inte att flytta på förfallodatumet och du får då istället en påminnelseavgift. Denna avgift behöver betalas i tid för att ärendet inte ska gå vidare till inkasso.

Förfallodatum

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20, Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se