BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Fullmakt

Fullmakt

En fullmakt innebär att en fullmaktsgivare har gett en fullmaktshavare rätten att utföra ärenden, som bankärenden, i personens namn. Fullmakten fungerar som ett intyg och är vanligtvis skriftlig.


Hur används en fullmakt?

Fullmaktsgivaren kan även kallas huvudman och fullmaktshavaren för ombudsman. Hur en fullmakt används kan se lite olika ut. Det kan ske vid tillfällen så som bankärenden men också när ett avtal behöver skrivas eller för att företräda ett dödsbo. Det finns också olika typer av fullmakter:

  • Prokura – Används vid bolagsrättsliga frågor.
  • Toleransfullmakt – En fullmakt som ej är lagreglerad men skapat praxis. Har en person haft en fullmakt för samma person flera gånger kan det anses att den har en toleransfullmakt.
  • Ställningsfullmakt – Ett avtal mellan fullmaktstagaren och fullmaktsgivaren utan en konkret fullmakt.
  • Intressebevakningsfullmakt – Om fullmaktsgivaren inte längre har möjligheten att sköta sina angelägenheter träder denna fullmakt i kraft.

Hur skriver jag en fullmakt?

Idag finns det många mallar för att underlätta skrivandet av en fullmakt, men trots detta kan det vara bra att be om en specifik fullmakt från exempelvis banken du besöker eller ta hjälp av en juridisk person så att fullmakten innehåller allt den behöver innehålla. Det som bör finnas med i fullmakten är namnen på ombudsmannen om huvudmannen. Även dator, underskrift och en beskrivning av vad fullmakten ska gälla. När det kommer tid tidsangivelser är det inget som behöver vara med, men det kan vara bra att ta med tidsperioden och sedan förlänga den om man vill.

 

Fullmakt

Kommentarsfältet är nu stängd för detta inlägg.

Vill Du Kontakta Oss?

Direkto AB, Org.nr. 556962-9404
Vasagatan 28, 111 20, Stockholm

Map

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

info@direkto.se