BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Enkla Bolån

Enkla bolån är en nischaktör som jobbar med bolån. Enkla bolån är relativt ny på marknaden och lanserades för bara några år sedan. Intresset har varit stort pga den låga räntan som Enkla Bolån erbjuder sina kunder men ännu verkar inte affären ha lyft. Enkla bolån hette tidigare Lånbyte och jobbade då med bolåneförmedling. SBAB var då den bank som primärt stod för själva lånen som förmedlades.


Text nedan med förbehåll för att Enkla bolåns verksamhet idag inte tycks ha kommit igång ännu. 

Enkla bolån

En ensam sökande kan söka om bolån på max 2,5 miljoner kronor och med medsökande är taket 5 miljoner kr. Enkla Bolån jobbar inte med lånelöfte utan enbart med att lägga om befintliga bolån. Du kan söka om lån upp till 50% av din bostads värde. Inför en låneansökan görs en kreditupplysning. Vid ansökan inhämtar Enkla information om din bostad och hushållsinformation såsom inkomster och utgifter. Du får sedan hem erbjudande på posten från Enkla som du fyller i och skickar tillbaka för att bli beviljad ett lån.

Enkla ränta och kostnader

Enkla Bolån har för närvarande 0,95% nominell snittränta bundet på 3 år. Den effektiva räntan är på 0,96%, dvs räntan medräknat alla kostnader. Det är alltså inte stora kostnader i form av uppläggningsavgift som det brukar vara på lån. Efter att de 3 åren passerat kontaktar Enkla dig för att förhandla om kontraktet. Villkor och förslag presenteras 6 månader innan de tre åren gått och du får då bestämma om du vill ingå nya avtalet eller inte. Det nya avtalets förändring kan bla bero på om räntan stigit/sjunkit samt om din ekonomiska situation förändrats. Du kommer att få välja mellan tre olika alternativ. Antingen kan du 1) välja att fortsätta med 3 års bunden ränta eller 2) övergå till rörlig ränta. 3) Om du vill flytta ditt bolån till annan bank hjälper Enkla dig med det. Bolånet har en löptid på upp till 40 år. Det du gör efter tre år är alltså att välja om du vill ha samma bindningstid (3 år), rörlig eller flytta lånet till annan bank. Vid rörlig ränta sätts räntan enligt Stibor, dvs den genomsnittliga räntan som storbankerna lånar ut till.

Krav för att söka bolån hos enkla

  • Du måste kunna legitimera dig med mobilt Bankid.
  • Du klarar KALPEN (kvar att leva på kalkyl där dina intäkter och utgifter vägs in för att vara på plus). Med KALPEN beräknas även din återbetalningsförmåga om räntan skulle höjas. Enkla kontrollerar då din återbetalningsförmåga och gör en kreditupplysning. Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
  • Du är folkbokförd i Sverige med en fast inkomst i svenska kronor
  • Du får inte ha en belåning på din nuvarande bostad över 50% av bostadens värde. Bolånet ska dessutom vara under 2,5 miljoner kronor om du ansöker ensam och under 5 miljoner om ni är två som ansöker.
  • Det får max vara två stycken på ett bolån och båda måste tillhöra samma hushåll.
  • Skuldkvot får maximalt vara 7 gånger av hushållets nettoårsinkomst.
  • För närvarande går det bara att söka lån för bostadsrätt och villa, men framtida planer på fritidshus finns.

En datavärdering görs på din säkerhet (din bostad) automatiskt . I vissa fall kan en mäklare kontaktas för att komplettera.

Enligt den nya amorteringslagen från april 2018 behöver du dessutom amortera ytterligare 1 % om ditt bolån är mer än 4,5 gånger din bruttoårsinkomst.

Ytterligare avgift som kan tillkomma är att du behöver ansöka om pantbrev vid bolån. Pantbrev intygar att dinbostad är säkerheten (pant) för bolånet. Att ansöka om pantbrev kostar 2 % av pantbeloppet. Om du köper ett hus/villa behöver du även lagfart dvs intyg på att du även äger marken. Lagfart kostar 1,5 % av köpesumman.

Enkla bolån omdöme

Det har varit “mycket snack” om Enkla bolån och det har haglat omdömen och åsikter om bolaget. Samtidigt har det varit ganska “lite verkstad”. Under namnet Lånbyte jobbade Enkla Bolån tidigare med förmedling av bolån primärt från SBAB och bolaget tog inte riktigt fart (i jämförelse med Bättre Bolån och Plus Bolån – två andra förmedlare) men till skillnad från konkurrenterna (de tidigare nämnade) överlevde bolaget en ganska stor omställning på bolåneförmedlingsmarknaden. I dagsläget verkar Enkla ha legala problem med Finansinspektionen som måste redas ut innan lån kan ges till kunderna. När utlåningen kommer igång är affärsidén mycket intressant – investerare som lånar ut till bolånetagare och kan då erbjuda lägre räntor.

Till andra omdömen