BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Nordax

Nordax grundades 2003 och är en specialistbank. Nordax erbjuder privatlån, bolån och sparkonto. De står under finansinspektionens tillsyn. Kärnverksamheten är kreditgivning. Nordax är verksamma i Tyskland, Sverige, Norge och Finland. De har idag över 150 000 kunder. Nordax sparkonto omfattas av insättningsgarantin upp till 950 000 kronor. 

2015 noterades Nordax på Nasdaq Stockholm och avnoterades sen 24 april 2018 efter bud från NDX Intressenter AB med Nordic Capital och Sampo bakom sig.


Nordax privatlån

Nordax Privatlån är ett blancolån där du inte behöver ha någon säkerhet för att bli beviljad ett lån. Lånebeloppet du kan ansöka om är från 10 000 och upp till 500 000 kronor med återbetalningsperiod på upp till 15 år (för belopp under 300 000 kronor är det upp till 12 år). För att ansöka om lån över 400 000 kronor krävs att du ansöker med en medlåntagare. När du ansöker om medlåntagare minskar risken för Nordax och sannolikheten för att få lån beviljat ökar för låntagare. Med en medlåntagare är ni båda solidariskt (lika) ansvariga för återbetalning. Om ena låntagaren inte kan betala sin del måste den andre låntagaren betala 100% av månadskostnaden.

Det går att betala av lånet i förtid utan extra kostnad. Du betalar ränta fram tills att hela lånet är avbetalat. Du kan även under låneperiod välja att ansöka om förlängning på ditt lån. Då sänks din månadskostnad och låneperioden förlängs. Nordax lägsta tillåtna månadsbelopp att bli aviserad för är 150 kr per månad. En av låntagarna måste vara under 75 år innan lånet betalats av. Med fler räntemånader kommer totalbeloppet bli högre när du ansöker om förlängd lånetid.

Innan ett lånekontrakt tecknas gör Nordax en kreditupplysning samt bedömer din ekonomiska situation. Nordax bedriver ansvarsfull kreditgivning där du som låntagare kan vara säker på att du har utrymme i din månadsbudget för att kunna ta ett lån och betala av.

3 månader efter att lånekontrakt tecknats går det att ansöka om tilläggslån. Nordax behöver återigen uppgifter om din ekonomi för att bedöma om det finns utrymme i din budget för tilläggslån. Maximalt lån för befintligt inklusive tilläggslån är 500 000 kr.

Har du fått reklam från Nordax?

Nordax har historiskt jobbat väldigt mycket med direktreklam och skickar ofta ut brev till potentiella kunder. Reklamen är utformad på ett sätt att det ser ut som att du redan har blivit godkänd för ett lån. Så är inte fallet.

De sorterar utskicken baserat på din taxerade inkomst och en rad andra detaljer. Det erbjudande du har fått är inte klart när du får det utan det ska ändå göras en kreditupplysning på dig och du ska gå igenom sedvanligt kreditprövning. Det innebär att du inte får den ränta som står i reklamen utan det är en individuell ränta som sätts efter ansökan. Dessutom kan du bli avslagen. Då måste du söka dig vidare och nästa bank kommer också att ta en kreditupplysning och snart kommer din kreditvärdighet ha försämrats – eftersom antalet kreditupplysningar påverkar detta.

Det är bättre att du ansöker om lån genom oss som jobbar som låneförmedlare. Vi tar bara en kreditupplysning och delas med bankerna. Men bara vår kreditupplysning registreras och därför har vi minimal effekt på din kreditvärdighet när du ska söka lån. Eftersom vi jobbar med en rad olika banker så är det mycket troligt att vi hittar en bättre ränta än den du själv skulle få genom att söka hos en specifik bank (t.ex. Nordax). Vår tjänst är förstås kostnadsfri och de förslag du får gäller i regel i 30 dagar och inget erbjudande är bindande. Men det är faktiska erbjudanden till skillnad från den reklam du har tagit del av genom Nordax.

Ansök nu och se vad du får för ränta.

Nordax lån

Ränta och priser för Nordax Privatlån

Räntan sätts individuellt och beror på din ekonomiska situation. Anställningsform, betalningsanmärkningar, arbetsgivare osv är faktorer som påverkar vilken ränta du får. För närvarande ligger räntan från 4,9% och upp till 17,9%.

Vid lånekontrakt är det en uppläggningsavgift på 400 kronor. Administrationskostnader är 20 kronor.

Låneskydd för privatlånet

En försäkring går att teckna hos Nordax. Låneskydd försäkringen ersätter dig om du skulle bli arbetslös, sjukskriven åtminstone 50% pga sjukdom eller skada, sjukhusvistelse pga skada/sjukdom (ej egenföretagare) och vid dödsfall. Efter 30 dagars sjukskrivning eller arbetslöshet utgår ersättning upp till 10 000 kr per månad i upp till maximalt 12 månader. Vid dödsfall betalas återstående belopp av lånet upp till 411 000 kronor.

Om du undanhållit viktig hälsoinformation eller undanhållit information om kommande arbetslöshet utgår ingen ersättning.

Under försäkringens första 30 dagar utgår ingen ersättning om du skulle bli skadad eller drabbas av sjukdom. För arbetslöshet utgår ingen ersättning om du blir av med arbetet inom 90 dagar från försäkringens tecknande.

Kostnaden för Låneskydd är 9,5% av din månatliga betalning på ditt lån. Vid en månatlig betalning på 1000 kronor för lånet kostar försäkringen 95 kr per månad.

Krav för att kunna teckna låneskydd

  • Du måste ha ett befintligt lån hos Nordax.
  • Du är mellan 18-64 år samt bosatt i Sverige.
  • Du har åtminstone fast tillsvidareanställning på 17 timmar per vecka alternativt är du egenföretagare.
  • Du har ingen kunskap om kommande arbetslöshet eller skada/sjukdom.
  • Du är frisk och arbetsför.

Bolån Nordax

Du kan hos Nordax antingen låna för att köpa bostad eller låna mer på nuvarande bostad. Du använder då din bostad som säkerhet mot lånet. Beloppet du kan ansöka om är mellan 150 000 och upp till 10 miljoner kronor. Du måste inte ha en fast anställning för att ansöka om Bolån hos Nordax. Vikariat och timanställda är två av Sveriges vanligaste anställningsformer och därför vänder sig Nordax även till dig som inte har fast anställning. Det finns många olika sätt att ha en bra inkomst. Du kan även ansöka om lån trots betalningsanmärkning, fokus läggs på hela din ekonomiska situation. Nordax undersöker din framtida betalningsförmåga och detta väger yngre än tidigare betalningsanmärkningar.

Innan Bolån tecknas görs alltid en värdering av din bostad. Värderingen görs av en fastighetsmäklare som Nordax har samarbete med, kostnaden står du för vilket är 1995 kronor.

Ränta och priser

Räntan är individuellt satt. Faktorer som inkomst, din ekonomiska historik och bostadens marknadsvärde som belånas påverkar vilken ränta du blir tilldelad. För närvarande är räntan 3,5% och upp till 9%. När låntagaren sedan betalat alla låneavier i rätt tid under 3 års tid sänks din ränta med 1 procentenhet. Efter 5 år sänks räntan med ytterligare 1 procentenhet. Räntan kan däremot aldrig gå under minimibeloppet (3%). Räntan är antingen rörlig eller fast med 3 och 5 års sikt. Med rörlig ränta justeras räntan var tredje månad. Vid första året är det en tilläggsränta på 3,95%. Denna ränta används sedan i framtiden för att täcka betalningar som förfaller.

Om du vill lösa ditt lån i förtid tillkommer ingen ränteskillnadsersättningen. Du behöver alltså inte betala någon ersättning till banken för att lösa ditt lån under bindningstid.

Lånet tillämpar rak amortering, du amorterar samma summa varje månad tills lånet är avbetalat. Räntan och månadskostnaden kommer då vara högre i början av låneperioden.

Vid låneavtal är det en uppläggningsavgift på 1850 kronor. Värderingsavgiften kostar 1995 kronor och aviavgift vid autogiro 20 kr per månad.

Det går att ansöka om överbryggningslån dvs du har sålt en bostad men ännu inte fått pengarna. Du kan då ansöka om köpeskillingsbeloppet för ny bostad för att när du sen fått pengarna från din gamla bostad betala av lånet hos Nordax. Detsamma gäller då du behöver handpenning vid köp av bostad.

Nordax omdöme

Nordax har under många år jobbat med privatlån primärt och har en marknadsandel på knappt 2%. De jobbar i regel med större lån och högre räntor – dvs de kan fungera bra när du ska samla dina tidigare lån och krediter. De ser gärna att du äger din egen bostad och får då lättare ett lån beviljat. Men med tanke på deras ganska tuffa scoring modell så finns det många banker och långivare som kan vinna över dem i en budgivningssituation som du skapar genom Direkto. Vårt omdöme är därför att Nordax kan vara rätt bank för dig som har bra ekonomi men är trängd i din situation pga för många utspridda lån men även i dessa fall har vi många banker som kan konkurrera med Nordax och erbjuda bättre räntor.

Jämför alltid innan du tar ett lån. Du måste tänka på procenten. 

Nordax omdöme