BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Nordea privatlån och annat

Nordea är idag verksam i 17 länder med Norden som sin huvudmarknad. Nordea grundades 1820 och är idag det tredje största företaget i norden om man ser till bolagsvärdering. Om du är intresserad av att bli delägare av Nordea kan du köpa aktier på svenska, danska och finska börsen. Nordea har AA kreditbetyg, vilket få banker i Europa har. Nordea vänder sig till privatpersoner och företagare med sina tjänster. I Sverige har Nordea 4,2 miljoner kunder vilket är deras största marknad. Totalt har Nordea fler än 10 miljoner kunder. VD för Nordea är Björn von Koskull. Nordeas historia  sträcker sig långt bak i tiden, En av de första kunderna var H.C Anderssen.


Nordea Privatlån

Nordeas privatlån är ett blancolån, dvs ingen säkerhet krävs som insats. Du kan låna från 10 000 kronor och upp till 350 000 kronor. Du väljer själv återbetalningstid, från 1 år och upp till 12 år. Vid intresse går det att lösa hela lånet på förhand. Du behöver inte vara kund hos Nordea idag för att ansöka om Privatlån. Du väljer själv vad lånet ska användas till. Vid låneansökan tas en kreditupplysning. Din inkomst, om du redan har krediter och/eller lån samt eventuell betalningsanmärkning påverkar om lånet beviljas.

Om du har svårt att betala av ditt lån kan du kontakta Nordea. Du kan bla bli erbjuden lägre ränta eller betalningsfria månader så att skulden inte går till kronofogden.

Ska du söka ett privatlån rekommenderar vi dig att söka genom Direkto låneförmedling. Fördelarna är många!

  • Endast En kreditupplysning, upp till 20 banker. Söker du hos olika banker (inkl Nordea) förstör du snart din kreditvärdighet. 
  • Lägre lägsta ränta än hos storbankerna (2,95%)
  • Högre beviljandegrad
  • Kan hjälpa kunder som storbankerna annars ratar
  • Snabbt och enkelt – du behöver inte förhandla med en person på Nordea
  • Säkert
  • Kostnadsfritt
  • Rak amortering eller annuitetslån
  • Ej bindande låneförslag och förtidslösen ok
Nordea privatlån

Medlemslån

Du som är medlem i ett fack som har samarbete med Nordea kan ansöka om medlemslån till lägre ränta, för närvarande 4,85%. I detta lån ingår dessutom ingår en försäkring som täcker resterande skuld upp till 150 000 kronor om du skulle avlida. Ett ränteskydd ingår också vilket täcker din ränta upp till 2 000 kr/mån om du skulle bli ofrivilligt arbetslös, sjukskriven eller skadad. Som högst kan ränteskyddet betalas ut under 9 månader i följd, och totalt 27 månader över hela låneperioden. Uppläggningsavgiften är kostnadsfri. I övrigt är det samma villkor som för privatlån.

Nordea bolån och lånelöfte

Nordea erbjuder olika låneprodukter när du vill ansöka om bolån. Om du är intresserad av att köpa en bostad och undrar hur stort belopp du kan få låna ska du ansöka om ett lånelöfte. Ett lånelöfte krävs ofta av mäklare för att delta i budgivning När du ansöker om ett lånelöfte uppger du din ekonomiska situation för Nordea, bla hur stor inkomst du har, dina utgifter och om du har befintlig bostad. Du får då direkt ett preliminärt besked på max belopp du kan ansöka som bostadslån. Ett lånelöfte ger en preliminär fingervisning av hur stort lånebelopp du kan räkna med att bli beviljad förutsatt att uppgifterna du uppger är korrekta. Ett lånelöfte är inte bindande och är giltigt i 6 månader. När du vunnit budgivning på en bostad kontaktar du Nordea för att stämma av att de uppgifter du angav i lånelöftet är korrekta. Bostadens värde ska också motsvara priset eftersom bostaden används som säkerhet för lånet.

Om allt är korrekt beslutas om ränta och Lånelöfte görs om till ett bolån. Du skriver under ett Bolånekontrakt.. En kreditupplysning tas innan kontrakt skrivs på för att säkerställa din återbetalningsförmåga.

Vid ansökan om lånelöfte och övriga bolån hos Nordea använder sig Nordea av KALPEN (Kalkyl-Att-Leva-På). Dina inkomster och utgifter vägs mot varandra för att se om du har råd med lånet. Hänsyn tas även till om räntan skulle förändras och stiga.

Bostadslån

Om du redan har en bostad och vill belåna denna, alternativt flytta över ditt bolån till Nordea, kan du istället direkt ansöka om ett bolån.  Om du skulle vara intresserad av att lösa ditt lån i förtid går det bra. Vid bundna lån på en längre tid får du då betala en ränteskillnadsersättning. Ränteskillnadsersättningen beräknas bla på hur lång tid som återstår av bindningstid, antal förfallodagar och antal dagar kvar till villkorsförändring. Du kan ansöka om bostadslån upp till 85% av bostadens värde.

Överbryggningslån och Handpenningslån

Om du redan har en bostad och ska köpa en ny men inte räknar med att få in pengar från din sålda bostad före betalning av din nya bostad kan du ansöka om överbryggningslån och/eller handpenningslån hos Nordea.

Vid köp av ny bostad betalar du först handpenning, ofta 15 % av bostadens pris. Om du inte fått pengar från försäljning av nuvarande bostad kan du då ansöka om handpenningslån. Handpenningslån är ett tillfälligt lån som du betalar tillbaka när du fått kapital från din bostadsförsäljning. Du betalar inget under tiden du har handpenningslånet utan löser hela lånet då du fått kapital från din bostadsförsäljning. Du väljer själv om du vill ansöka om handpenningslån som täcker hela handpenningen eller bara till viss del.

Om du fått tillträde till nya bostaden innan du fått kapital för försäljning av din gamla bostad kan du ansöka om överbryggningslån för att kunna betala din nya bostad. Ett överbryggningslån är tillfälligt och ska betalas tillbaka inom några veckor till några månader. Precis som med handpenningslån betalar du inget fören du fått kapital från din bostadsförsäljning för att då lösa hela överbryggningslånet.

Vid ansökan om bolån kan du behöva ansöka om pantbrev, vilket intygar att din bostad är säkerhet i lån. Pantbrev kostar 2 % av pantbeloppets värde.

Ränta och kostnader för bolån hos Nordea

Vilken ränta du får på ditt bolån beror bla på hur länge du väljer att binda lånet. Vid längre bindningstid är räntan högre. Historiskt har det lönat sig att ha rörlig ränta (3 månader). Du kan välja att binda ditt bostadslån hos Nordea upp till 10 år. Vid intresse går det att dela upp bolånet i flera delar och välja olika bindningstid.

Fördelen med lång bindningstid är att du på förhand vet vad månadskostnaden kommer uppgå till. Nackdelen är att det blir svårt att flytta ditt bolån om du skulle vilja göra det (ränteskillnadsersättning tillkommer). Din ränta är också bunden och du påverkas ej om räntemarknaden för bolån skulle stiga eller sjunka vilket kan vara både positivt och negativt.

Fördelen med rörligt bolån är att det historiskt varit billigare. Om räntan sjunker så sjunker din månadskostnad. Om räntan höjs så höjs din månadskostnad. Du vet alltså inte på förhand med lika stor säkerhet som vid bundet lån hur hög din månadskostnad kommer bli. En fördel är att det är lätt att flytta ditt bolån till annan bank vid intresse.

Du kan även ansöka om ett räntetak till hela ditt bolån eller delar av. Avtalet för räntetak är 2 eller 5 år. Du betalar då en premie för att försäkra dig mot att räntan skulle höjas. Du anger ditt räntetak och om räntan skulle gå över taket stannar din ränta vid avtalad räntetak. Då räntan går över ditt räntetak betalar du en premie som fördelas jämnt över alla ränteförfallodagar. Fördelen är att du kan vara trygg i att din ränta vid rörlig ränta aldrig kommer stiga över räntetaket. Vid räntefall sjunker din ränta och vid räntestigning har du ett maxtak på hur hög räntan får vara. Premien är också avdragsgill.

Om du har rörlig ränta (3 månader) förnyas räntebindningsperioden till 3 månader automatiskt. Om du har bunden ränta på ett år eller längre blir du kontaktad 2 månader innan räntebindningstiden går ut och du får välja vilken ny räntebindningstid du vill ha.

Om du betalar din månadsavgift för sent tillkommer en dröjsmålsränta. Dröjsmålsräntan är 5 % av förfallna krediten eller om det är hela krediten 1 %. Detta är utöver den vanliga räntan.

Amortering

När du ansöker om bolån väljer du återbetalningstid på 5-50 år. Lägre återbetalningsperiod innebär högre amortering. Enligt amorteringskrav från finansinspektion ska du amortera 1 % om din bostad är belånad mellan 50 och 70% av bostadens värde. Om din belåning är över 70% av bostadens värde ska du amortera 2%. Vid belåning av bostadens värde under 50% måste du inte alltid amortera något.

Enligt ny lag från finansinspektionen från april 2018 ska du även amortera ytterligare 1 % om ditt bolån är mer än 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst. Om du vill utöka ditt befintliga bolån går det även att ansöka om alternativregeln. Det innebär att nya bolånet amorteras 10 % årligen.

Du kan välja att amortera antingen genom trappstegsamortering eller via rak amortering. Rak amortering innebär att du amorterar samma belopp varje månad. Trappstegsamortering innebär att återbetalningsbeloppet ökar successivt med låneperioden. Vanligtvis höjs återbetalningsbeloppet vart femte år.

Om du vill extraamortera kan du göra det och vid rörlig ränta tillkommer ingen extra kostnad. Vid bunden ränta eller ränta med räntetak kan ränteskillnadsersättning tillkomma. Undantaget är om extraamorteringen görs i samband med att räntebindningstiden på lånet löper ut.

Byggnadskredit

Om du ska bygga bostad kan du ansöka om byggnadskredit. Du bli då beviljad en kredit och väljer själv hur stor del av den beviljade krediten du ska använda medan du bygger din bostad. Du betalar enbart ränta för krediten du använder samt en fast engångskostnad. Byggnadskredit funkar precis som vanlig kredit. N är du överför pengar till kreditkontot ökar tillgängliga krediten och när du överför från kreditkonto minskar den tillgängliga krediten. När du byggt klart ditt hus och den är besiktad samt försäkrad omvandlas byggnadskrediten du använt till ett vanligt bolån.

Med byggnadskredit skickar du dina fakturor du får under ombyggnad till Nordeas avdelning Bygga Nytt som då betalar din/dina fakturor på förfallodagen. Ränta betalar du enbart på utnyttjad kredit. Vanligtvis brukar husleverantörer kräva en spärrförbindelse vilket innebär att ett bestämt belopp av din byggnadskredit spärras till husleverantörens fakturor såsom betalning för material och utfört arbete.

Att ansöka om byggnadskredit kostar 4 000 kronor. Ingen uppläggningsavgift tillkommer däremot kan avgifter tillkomma såsom besiktning, värdering av bostad och inskrivningsmyndighetens avgifter. Dessutom kan du behöva betala avgift för fastighetsvärdering.

Priser och ränta

Räntan varierar och om du tidigare är kund hos Nordea tillhör du en speciell kundgrupp. Beroende på vilken kundgrupp du är placerad i blir du erbjuden olika räntor. Lägst ränta på 5,3 % får premium och förmånskunder. Om du är check-in eller pluskund får du 7,3 % ränta. Om du inte är kund hos Nordea sen tidigare blir du erbjuden den ordinarie räntan vilken för närvarande är 8,05 %.

Uppläggningsavgift för lånet är 525 kronor. Aviseringsavgift med återbetalningskonto kostar 25 kronor och utan återbetalningskonto 40 kronor. Återbetalningskonto innebär att du har ett konto hos Nordea varifrån pengar för att återbetala lån dras automatiskt varje månad.

Lånet återbetalas som annuitetslån. Lånets totalkostnad inklusive amortering, ränta och övriga avgifter fördelas jämnt under låneperioden. Om du extraamorterar förkortas låneperioden. Räntan är rörlig och om den ändras förändras månadskostnaden.

Vid försenad betalning tillkommer en dröjsmålsränta utöver den vanliga räntan. Om hela krediten förfallit är dröjsmålsräntan 5 %. Om delar av krediten förfallit är den 1 %.

Kontokredit

Kontokredit är en buffert som är kopplad till ditt konto. Krediten börjar användas då pengarna på ditt konto är slut. Du betalar bara ränta för det belopp du använder och du väljer själv hur mycket av krediten du vill utnyttja. För att betala tillbaka krediten räcker det med att sätta in pengar på kontot, summan dras då automatiskt från kreditskulden. Även för kontokredit varierar räntan beroende på vilken kundgrupp du tillhör. Om du inte är kund sen tidigare hos Nordea är den nominella räntan 8,55%

Dröjsmålsränta vid försenad återbetalning är 8%.

Billån och fritidslån

Om du ska köpa en bil, husvagn eller båt för minst 100 000 kronor kan du ansöka om Billån och fritidslån. Ditt objekt blir då säkerhet för lånet och du får lånet till låga räntan 3,75%. Krav för att ta Billån är att bilförsäljaren är en professionell leverantör. Du måste betala 20% av kontantinsats själv och under hela låneperioden ska objektet vara försäkrat. Vid låneperiodens sluttid får inte objektet vara över en viss ålder. 15 år för motorcykel och snöskoter. Personbil 15 år, husvagn/husbil 20 år, tid för båtar sätts efter individuell prövning. Längsta kredittid är 8 år för bil, mc och skoter. 15 år för husvagn/husbil och båt.

Nordea kreditkort

Nordea har 3 olika kreditkort att välja på: Credit, Gold och Premium. För att kunna ansöka om kreditkort hos Nordea behöver du vara myndig, ha en fast inkomst och vara utan betalningsanmärkningar. En kreditupplysning tas vid ansökan om kreditkort. Alla dina köp samlas på faktura till slutet av månaden. Brytpunkten är den 4 varje månad, det innebär att alla inköp du gör från ex 4 juli till 4 augusti kommer på faktura den 5 augusti. Om du betalar hela summan u slutet av augusti tillkommer ingen ränta. Du kan alltså få upp till 55 dagars räntefri kredit beroende på när i månaden du gör ditt inköp. Vid delbetalning ska du som lägst betala 5 % av din skuld varje månad.

Du får en allriskförsäkring, leveransförsäkring och reseförsäkring när du handlar med ditt Nordea Credit (dessa försäkringar ingår även i de andra korten men är då mer kompletterande). Nordea Credit kostar 160 kr per år om du är förmånskund eller check-in kund. Som pluskund 240 kr per år och ordinarie pris 320 kr per år. Den nominella årsräntan vid delbetalning är 12,55 %. Vid uttag debiteras du 2 % men som minst 40 kronor.

I Nordea Gold ingår även en leveransförsäkring. Kostnaden är 352 kr per år som Pluskund, 470 kr per år som ordinarie och 0 kr per år som Premium och Förmånskund. Nominella räntan vid delbetalning är 8,55 %. En självriskskyddsförsäkring vid bilbärgning/assistans ingår i både Nordea Gold och Nordea Premium.

Nordea Premium är enbart för Premiumkunder och kostar 600 kr per år. Den ger tillgång till flygplatslounger. Räntan är 8,55 %. Utöver försäkringar som gäller för andra kort ingår också en hole-in-one försäkring som medför en utbetalning då du slår en hole-in-one.

Nordea omdöme

Nordea är en av de fyra storbankerna i Sverige. Det finns tyvärr inte mycket gott att säga om dessa eftersom du som privatperson kan hitta enskilda tjänster hos andra nischbanker till bättre villkor. Lägre bolåneräntor, lägre privatlåneräntor, enklare bli beviljad ett företagslån, lägre courtage vid aktiehandel, bättre pensionsfonder med lägre avgifter osv, osv, osv. Se över möjligheten att flytta enskilda tjänster/produkter eller byt bank helt om den nya banken kan erbjuda dig bättre villkor totalt sett.

Till andra omdömen

Vill du se om du kan få bättre ränta än Nordeas privatlån – ansök här och få många förslag med en enda kreditupplysning