BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

SBAB privatlån och annat

SBAB grundades 1985 och räknas idag som en av de fem storbankerna. Du kan ansöka om både bolån och privatlån hos SBAB som ägs till 100 % av svenska staten. Sedan 1991 är SBAB verksam på bolånemarknaden i konkurrens med andra företag som erbjuder bolån. 2009 beviljades en ansökan till Finansinspektion om att övergå från bolåneinstitut till att bli en bank. Därefter breddades de finansiella tjänster som erbjuds för även inkludera privatlån (2010) och fonder (2013). Banken har vuxit med fyra arbetare till årsslutet 1985 till att idag ha ca 500 anställda.


SBAB Privatlån

Med ett privatlån hos SBAB väljer du hu lånet ska användas. Om vill låna  till energibesparande investeringar får du 0,5% enheter lägre ränta.

Ett privatlån söker du utan någon säkerhet som insats. Hos SBAB kan du ansöka om ett lån från 30 000 kronor och upp till 350 000 kr. Ingen kontantinsats krävs alltså, du fyller i dina ekonomiska uppgifter såsom inkomst och utgifter i en ansökan. Du får då besked direkt och sedan skickar du in låneansökan till SBAB med lånehandlingar påskrivna. Lånetiden väljer du själv men som lägst 2 år och som högst 10 år. Om du vill lösa lånet i förtid eller extraamortera går det också bra.

Räntan är från 3,6 % och upp till 8%. Räntan sätts individuellt efter en kreditbedömning. Återbetalning är med rak amortering dvs, varje månad amorterar du tillbaka lika stor summa tills lånet är avbetalat. Det innebär att räntekostnaden (som beräknas på återstående skuld) är som högst första månaden för att minska i takt med att kvarvarande lånebelopp minskar.

Ska du söka ett privatlån rekommenderar vi dig att söka genom Direkto låneförmedling. Fördelarna är många!

 • Endast En kreditupplysning, upp till 20 banker. Söker du hos olika banker (inkl SBAB) förstör du snart din kreditvärdighet. 
 • Lägre lägsta ränta än hos storbankerna (2,95%)
 • Högre beviljandegrad
 • Kan hjälpa kunder som storbankerna annars ratar
 • Snabbt, enkelt och utan förhandling med en enskild bankman
 • Säkert
 • Kostnadsfritt
 • Rak amortering eller annuitetslån
 • Ej bindande låneförslag och förtidslösen ok
SBAB privatlån

Krav för att söka privatlån hos SBAB

 • Du/ ni (om ni är fler låntagare) har inga betalningsanmärkningar.
 • En årsinkomst på åtminstone 225 000 kronor (om ni är två räcker det att ha 225 000 kronor som sammanslagen årsinkomst).
 • Du är över 18 år.

SBAB Bostadslån

SBAB erbjuder bostadslån och lånelöfte, max belåningsgrad är 85% av bostadens värde. Du ansöker om lånelöfte innan du hittat din bostad. Genom att skicka in uppgifter på din/er inkomst och utgifter får du direkt besked om hur stort lånebelopp du kan bli beviljad. När du sen hittar din bostad vet du var din gräns för budgivning går. Lånelöfte är inte bindande. Innan ni skriver på kontrakt måste ni kontakta SBAB för att se om värderingen på bostaden motsvarar budet. Givet att era uppgifter stämmer och husets värdering motsvarar priset görs lånelöftet om till ett bolån. Om du redan köpt din bostad kan du göra en bolåneansökan. Du kan dessutom flytta ditt lån från annan bank till SBAB. Grunden för lån är bostadens värdering och din/er inkomst. Som ny bolånekund har du även tillgång till förmåner, t.ex får du juristhjälp kostnadsfritt (äktenskapsförord, samboavtal, testamente osv). Dessutom får du ta del av försäkringar till rabatterat pris. Det finns två olika försäkringar att välja på: låneskydd där du kan teckna låneskydd liv och/eller låneskydd inkomst. Den andra försäkring som går att teckna är hemförsäkring. För mer info läs längre ned under försäkringar.

Det finns inget krav på att flytta över hela ditt ekonomiska engagemang till SBAB för att beviljas ett bolån. Vid flytt av bolån behöver du flytta hela ditt bolån till SBAB, utöver det finns inga krav på att teckna andra tjänster.

Om du sålt din gamla bostad men ännu inte fått kapital vid inflyttning av din nya bostad då du måste betala köpesumman så kan du ansöka om överbryggningslån. Ett överbryggningslån är ett tillfälligt lån på upp till max 3 månader. Tanken är att du ska finansiera ditt nya bolån och när du fått betalt för din gamla bostad löser du överbryggningslånet. För att kunna ansöka om överbryggningslån ska du ha en bostad som är såld men du har inte fått betalt för den ännu. Du får låna mellan 20 00 och upp till 3,5 miljoner kronor. Lånet är amorteringsfritt och du löser hela lånet då du fått betalt för din sålda bostad.

Om du har köpt en bostad och ska betala handpenning innan du får handpenning från din sålda bostad kan du även söka ett handpenningslån. Handpenning brukar normalt vara 15 % av köpesumman på bostaden och betalas några veckor innan tillträde till ny bostad. Vid tillträde betalar du resterande summa.  Lånet är amorteringsfritt och du löser lånet då du fått handpenning från din sålda bostad. Lånet löper som längst i 6 månader.

Vid köp av bostad med bostad som säkerhet behöver du även ett pantbrev som intygar att bostaden är din säkerhet. Att ansöka om pantbrev kostar 2% av pantbeloppet. Om du köper ett hus/villa behöver du även lagfart som kostar 1,5% av köpesumman.

Krav för att söka bolån

 • Du/ni behöver vara folkbokförd i Sverige.
 • Du/ni måste ha en fast inkomst.
 • Du/ni får inte ha någon betalningsanmärkning.

Ränta Bolån SBAB

Räntan hos SBAB sätts efter hur stor belåningsgrad av bostaden du har och bostadens värde. Räntan är inte förhandlingsbar. Som lägst 1,06% och som max 1,49%. Vid en belåningsgrad på 40% och lån på 3,9 miljoner är räntan 1,06%. Om bostaden dessutom är ett grönt hus (energiklassen A, B eller C) får du ytterligare sänkt ränta. Rabatt för C är 0,5% och rabatt för A och B är 0,10%. Detta är för dig som bor i villa och kan visa upp energideklaration som bevis på vilken energiklass du tillhör. Ränterabatt gäller även för dig som redan har ett bundet lån och börjar gälla från den dag handläggningen av ansökan är klar. Rabatten gäller så länge du har giltig energiklass. För närvarande kan du som bor i lägenhet inte ansöka om energirabatt men SBAB jobbar på att införa det i framtiden.

Om du vill jämföra din nuvarande ränta med den ränta du skulle bli erbjuden hos SBAB kan du göra räntematchen. Du skriver in värdet på bostaden och din bank, sen hämtar SBAB in dina bolåneuppgifter och jämför din nuvarande ränta med den ränta du skulle bli erbjuden hos SBAB. Ingen kreditupplysning tas och du förbinder dig inte till något. Om du blir erbjuden lägre ränta hos SBAB kan du ansöka om att flytta över lånet. Om du har två bostådslån i annan bank kan du få fel uppgifter och då är det bättre att kontakta SBAB direkt.

Amortering på bolån

Vid bolån över 50% måste du enligt lag amortera varje år. Om du har belåningsgrad på 70% och däröver är amorteringskravet 2%. Om bostaden är belånad från 50-70% av värdet måste du amortera 1%. Om du tagit lån efter 1a 2018 april/höjt lånet måste du även amortera ytterligare 1% om lånebeloppet är 4,5 gånger större än din årsbruttoinkomst.

Om du vill kan du även extraamortera. När du har belåning under 50% kan du välja amorteringsfritt lån.

Bolån försäkringar

Låneskydd inkomst ersätter dig om du blir av med ditt jobb eller blir sjukskriven. Du kan få ersättning på din ränta/amortering med upp till 15 000 kr per månad. Kravet är att du är mellan 18 till 64 år gammal, bokförd i Sverige och tillsvidareanställd minst 17 timmar/vecka sedan 6 månader tillbaka. Du är även fullt arbetsför. Kostnaden varierar och beror på hur stor månadskostnad du har inklusive ränta och amortering. Dessutom påverkar din ålder. Om du är yngre är premien lägre, från 3,457 %/mån om du är 18-25.

Låneskydd liv innebär en ersättning om du mister livet. Kostnaden för försäkringen beror på din ålder och hur stort lånebelopp du har. Vid 18-25 år betalar du 0,0064% av lånebeloppet varje månad. För att ansöka om låneskydd liv krävs att du: är folkbokförd i Sverige, har/tar bolån hos SBAB, är mellan 18 och 64 år gammal samt att du har en hälsodeklaration som har godkänts.

Hemförsäkring: du kan även teckna hemförsäkring hos SBAB, IF är försäkringsgivare.

SBAB omdöme

SBAB har i flera år varit en utmanare av storbankerna. SBAB har på bolånesidan jobbat i flera år med olika förmedlare för att nå ut till svenska låntagare och de har de gjort i stor utsträckning genom att kunna erbjuda konkurrenskraftiga lånevillkor. På bolånesidan får de därför tummen upp från vår sida. Man ska absolut räkna med SBAB när det gäller bolån. På privatlånesidan är de inte fullt så aggressiva och genom en låneförmedlare ökar du chansen till lägre ränta och med tanke på att så många banker kan titta på din låneansökan så är det större chans att du blir beviljad ett lån.

Till andra omdömen

Vill du se om du kan få bättre ränta än SBABs privatlån – ansök här och få många förslag med en enda kreditupplysning