BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

SEB privatlån och annat

SEB, eller Skandinaviska Enskilda Banken, erbjuder alla tänkbara bank- och finanstjänster. Du kan bla ansöka om lån hos SEB. SEB grundades 1856 och är idag verksam inom Norden, Estland, Litauen och Lettland. Verksamhet bedrivs även i Tyskland samt har filialer i flera europeiska länder. SEB som det ser ut idag är en sammanslagning av Enskilda banken Stockholm och Skandinaviska banken från år 1972. SEB finns listade på den svenska börsen och största ägare är investmentbolaget Investor. SEB har idag mer än 4 miljoner kunder och fler än 15 000 anställda. VD för företaget är sedan 2017 Johan Torgeby. 


SEB Privatlån

Hos SEB kan du ansöka om lån från 20 000 kronor och upp till 350 000 kronor. Din ekonomiska situation avgör hur stort belopp du kan bli beviljad. Om du blivit nekad ett lånebelopp kan du välja en medsökande på lånet för att öka sannolikhet att bli beviljad lån (givet att medsökande har inkomst). Återbetalningstiden är från 2 år och upp till 10 år – du väljer själv hur länge lånet ska löpa.

Ett privatlån, även kallat blancolån, är ett lån som du ansöker om utan någon säkerhet som insats. För att kunna ansöka om privatlån krävs då att du har en fast årsinkomst på åtminstone 190 000 kronor (15 900 kr / månad). SEB gör även en kalkyl på din ekonomi för att bedöma din återbetalningsförmåga.

Du måste betala den överenskomna summan varje månad och kan inte betala mindre, däremot kan du väja att extraamortera dvs betala in mer för att förkorta lånet kostnadsfritt. Det går även bra att betala av hela lånet i förtid.

Det går att ansöka om lån hos SEB för att lösa lån hos andra kreditgivare/banker. Du skriver då in i din ansökan att du vill lösa annat lån. Då skickas en broschyr hem till dig där du fyller i uppgifter om ditt/dina andra befintliga lån. Om ditt lån hos SEB blir beviljat kontaktar SEB dina andra lånegivare för att sedan lösa dina lån. Om det blir pengar över på ditt lån hos SEB efter SE löst ditt/dina andra lån överförs beloppet till ditt konto. Om ditt nya lån hos SEB inte räcker till att lösa dina andra befintliga lån amorteras de i turordning. Ange lånet med högst effektiv ränta högst upp i broschyren.

Efter du skrivit på alla papper får du ditt lån inom 4-5 bankdagar.

Ska du söka ett privatlån rekommenderar vi dig dock att söka genom Direkto låneförmedling. Fördelarna är många!

 • Endast En kreditupplysning, upp till 20 banker. Söker du hos olika banker (inkl SEB) förstör du snart din kreditvärdighet. 
 • Lägre lägsta ränta än hos storbankerna (2,95%)
 • Högre beviljandegrad
 • Kan hjälpa kunder som storbankerna annars ratar
 • Snabbt, enkelt och utan förhandling med en enskild bankman
 • Säkert
 • Kostnadsfritt
 • Rak amortering eller annuitetslån
 • Ej bindande låneförslag och förtidslösen ok
SEB privatlån

Ränta och kostnader för privatlån

Räntan hos SEB bestäms individuell och sätts efter din återbetalningsförmåga. För närvarande är nominella räntan från 3,85% och upp till 10,85% (Direkto jobbar med många banker med lägre lägsta räntor med start på 2,95%). Enligt räkneexempel på SEB hemsida med ett lån på 102 000 kr och 5 års låneperiod med räntan 4,65 % blir den effektiva räntan (alla kostnader medräknat för lånet) 4,88%. SEBs privatlån är ett annuitetslån vilket innebär att månadskostnaden räknas ut på förhand för att du över lånets återbetalningstid ska ha betalat av hela lånet. Ett annuitetslån har i regel en högre totalkostnad (ränta) än ett lån som följer rak amortering (flera av Direkto anslutna banker erbjuder rak amortering). SEB har tidsbunden annuitetslån vilket innebär att om räntan ändras så ändras månadskostnaden men återbetalningstiden påverkas inte.

Ränta på lånet varierar och beror på:

 • Din kreditprövning
 • Dina ekonomiska förutsättningar
 • Lånets storlek
 • Dina tidigare lån

Räntan är dessutom rörlig och kan komma att ändras under låneperioden. Din ränta sätts alltså individuellt och du blir tilldelad en ränta som kan både stiga eller sjunka under låneperioden.

Uppläggningsavgift kostar 300 kronor.

SEB medlemslån

Om du är medlem i en förening eller organisation som har samarbete med SEB kan du söka medlemslån. Samma villkor som vanligt privatlån gäller med skillnaden att räntan är samma för alla som söker medlemslån (för närvarande 4,68%). Dessutom är det ingen uppläggningsavgift.

Krav för att kunna söka privatlån hos SEB

 • Du är åtminstone 18 år.
 • Du har en fast inkomst på åtminstone 190 000 kronor.
 • Du har inga betalningsanmärkningar och ska klara SEB kreditprövning (vilket innebär att SEB ser till din återbetalningsförmåga).

SEB Bolån

Det går att ansöka om både bolån och lånelöfte hos SEB. Med ett lånelöfte lämnar du in en ansökan till SEB där du anger din inkomst och utgifter. SEB gör en kreditprövning och ger dig besked om du kan få Lånelöfte. Lånelöfte kan du sen visa upp för mäklare när du ska buda på en lägenhet eller ett hus. Lånelöfte är inte bindande, efter det att du vunnit budgivning går SEB igenom din ansökan mer noggrant samt undersöker bostadens värde för att göra om lånelöfte till bolån om riset motsvarar värdet och du lämnat in riktiga uppgifter till SEB. Lånelöfte är giltigt upp till 6 månader.

Bostaden används sedan som säkerhet för bolånet. Det går att låna upp till 85% av bostadens värde.

Om du vill ansöka om bolån på en bostad du redan äger måste först en mäklare göra en värdering innan SEB beviljar lån.

Om du har inkomst i annan valuta än svenska kronor kommer du få ett lån på utländsk valuta enligt lagstiftning. En bedömning om valutan görs och om valutan sjunker mot svenska kronan i mer än 20% får du en förvarning av SEB.

Det går även bra att flytta befintligt bolån hos annan bank till SEB. Hos SEB går det att förlänga, höja och extraamortera ett lån.

Ränta och kostnader SEB bolån

Du kan välja att binda din ränta upp till 10 år eller ha rörlig ränta som justeras var tredje månad. Fördelen med bunden ränta är at du vet vad månadskostnaden kommer vara i x antal år och om ordinarie räntan skulle chockhöjas har du fortfarande samma ränta. Nackdelen är då också att räntan ligger kvar på samma nivå även om ränta hos SEB skulle sänkas. Med bundet lån blir det svårare att flytta lån till annan bank eftersom du då måste betala en räntekompensation. Samma gäller om du vill lösa eller extraamortera lån i förtid, du får betala en räntekompensation. Det går att dela upp ditt bolån i flera delar så att du både kan binda din ränta och ha rörlig ränta.

Du kan även få individuell räntenedsättning om du har stort engagemang hos SEB eller stort kapital.

För tillfället är bolåneräntan 2,05% rörlig och bunden 10 år 3,4%. Historiskt har det varit billigare att ha rörlig ränta än bunden.

Om du är sen med att betala in ränta måste du betala en dröjsmålsränta. Dröjsmålsräntan är den vanliga räntan +5% på det förfallna beloppet. Om hela lånet sägs upp är det vanliga räntan + 1 % av totala lånebeloppet.

Vid inköp av bostad behöver du ett pantbrev vilket är ett intyg att bostaden används som säkerhet. Att ansöka om pantbrev kostar 2 % av pantbeloppet. Om ska köpa en villa/hus krävs även en lagfart vilket är ett bevis på att du äger fastigheten. Att ansöka om Lagfart kostar 1,5 % av köpesumman.

Om lånet är mellan 70-85 % av bostadens värde måste du amortera 2%. Om lånebeloppet är mellan 50-70% amorterar du 1 %. Enligt det nya amorteringskravet från april 2018 måste du även amortera ytterligare 1% om lånebeloppet är mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt.

Låneskydd bolån och Enkla lån

Det finns två olika Låneskydd att välja mellan eller teckna båda, försäkring arbetsoförmåga och arbetslöshet eller försäkring livskydd. Skydd vid arbetsoförmåga eller arbetslöshet ersätter din månadskostnad inklusive amortering och ränta upp till 15 000 kr per månad. Med livskydd kan du försäkra upp till 40 prisbasbelopp vilket 2018 motsvarar 1 820 000 kronor. Vid dödsfall ersätts då den försäkrade med resterande del av bolånet upp till max 1 820 000 kronor. Du kan när du vill säga upp försäkringen som är från trygg hansa.

Om du ansöker om högre lånebelopp kan du välja att utöka din försäkring på nya bolånet eller bara ha kvar för ursprungliga bolånet.

Kostnaden för din försäkring beror på hur stort belopp av bolånet du vill försäkra. För livskydd spelar även din ålder roll för prissättning.

Krav för att teckna försäkring

 • Du har en tillsvidareanställning alternativt projektanställning på åtminstone 12 månader på åtminstone 22 timmar i veckan
 • Du är frisk och fullt arbetsför
 • Som egenföretagare måste ditt företag vara skapat åtminstone 180 dagar innan du kan teckna försäkring
 • För att få ersättning för arbetsorförmåga måste du haft en aktiv försäkring i 30 dagar, för arbetslöshet gäller 90 dagar
 • För att få ersättning för ofrivillig arbetslöshet krävs åtminstone 50 % ofrivillig arbetslöshet
 • Du är mellan 18-60 år. Försäkringen går automatiskt ut när du fyller 75 år

SEB Credit

SEB Credit är ett kreditkort där du kan ansöka om kredit upp till max 20% av din/er årsinkomst. Med SEB Credit kan du dela upp betalningen och har upp till 60 dagar räntefritt. I priset (295 kr per år) ingår en reseförsäkring då du bokar resa via SEB Credit med minst 75% av totala beloppet. Med reseförsäkringen ingår ett avbeställningsskydd. Dessutom ingår en köpförsäkring där du får 1 års förlängd köpgaranti (max 3 år), 90 dagars köpskydd där du får ersättning om varan du köpt försvinner eller utsätts för en plötslig skada. Om du har paket Enkla Vardagen hos SEB ingår SEB Credit kostnadsfritt.

Du får max ta ut 10 000 kr per dag eller 20 000 på 4 dagar. Om du befinner dig utomlands kan andra uttagningsgränser finnas beroende på vilket land du befinner dig i.

Med Seb Credit får du även rabatter på 10 % på din blombukett hos Flora och tillgång till Menzies flyglounger då du flyger.

Reseförsäkring SEB Credit

Om du betalar minst 75% av resan med ditt SEB Credit ingår en resförsäkring. Du får då avbeställningsskydd och kan ge dig ersättning vid försenad avgång och då bagaget anländer sent. Det gäller även för din partner/sambo och barn upp till 23 år även om ni inte åker tillsammans. Även om du reser med någon annan och betalar dennes resa till 75% ingår en reseförsäkring om andra personen har SEB debet, Credit eller bankkort visa. Försäkringsgivaren är Trygg Hansa.

Enkla Krediten

Hos SEB kan du ansöka om Kredit till ditt konto. Det går att söka från 15 000 kronor upp till 10 % av din årsinkomst. Krediten utnyttjas först då pengarna på ditt konto är slut. Som max kan du ansöka om 50 000 i kredit. Räntan sätts individuellt och kostnaden för kredit är 2 % av beviljade krediten men som lägst 200 kronor. Ränta för betalar du enbart för utnyttjad kredit. För att kunna ansöka om enkla krediten måste:

 • Du måste vara över 18 år
 • Du är ensam ägare av kontot
 • Du är kund på internetbanken
 • Du är fri från betalningsanmärkningar och har en årsinkomst på åtminstone 190 000 kronor

Om du vill ansöka om högre kreditbelopp på konto går det att ansöka om Kontokredit och då kan du dessutom ha en medsökande.

Kontokredit

Samma villkor gäller här fast du kan söka tillsammans med en till person och bli beviljad kredit upp till 10 % av din årsinkomst.

SEB omdöme

SEB är en av de fyra storbankerna i Sverige. SEB har traditionellt ansetts vara en kommersiell bank med fokus på företag och institutioner. Det är framför inom detta bolaget är starkt och på bolånesidan där de erbjuder konkurrenskraftiga räntor. På privatlånesidan är de inte fullt så aggressiva och genom en låneförmedlare ökar du chansen till lägre ränta och med tanke på att så många banker kan titta på din låneansökan så är det större chans att du blir beviljad ett lån.

Till andra omdömen

Vill du se om du kan få bättre ränta än SEBs privatlån – ansök här och få många förslag med en enda kreditupplysning