BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Telefontider:
09:00-18:00 måndag-torsdag
09:00-15:30 fredag
12:00-13:00 lunchstängt

Swedbank privatlån och annat

Swedbank är en av storbankerna i Sverige men har även sin verksamhet i andra länder. Swedbank har över 7,4 miljoner kunder och mer än 600 000 företag som kunder. Swedbank bildades 1997 genom en sammanslagning av Sparbanken Sverige och Föreningsbanken. Namnet Swedbank antogs 2006. Swedbank har satsat mycket på att expandera i länderna Estland, Litauen och Lettland. Swedbank är den största banken om man ser till kunder i Sverige, Lettland, Litauen och Estland. Swedbank är idag noterat på den svenska börsen och är ett av börsens största bolag.  


Swedbank Privatlån Direkt

Swedbanks “Privatlån Direkt” är ett lån utan säkerhet och du kan låna mellan 20 000 och 500 000 kronor. Privatlån används ofta till renovering, att köpa bil utan kontantinsats eller för olika projekt eller för att täcka oförutsedda kostnader. Ett annat vanligt syfte med att ta ett privatlån är för att samla lån och krediter. Du väljer själv återbetalningstid, från 1 år och upp till 12 år. Om du inte är kund sedan tidigare blir du kund hos Swedbank när du blir beviljad ett lån och sen dras månadskostnaden för ditt lån varje månad från ditt konto hos Swedbank. En kreditupplysning tas och hänsyn till din inkomst, tidigare lån samt om du sökt lån hos andra banker avgör om du blir beviljad lån(om du ansökt om fler lån den närmsta tiden minskas sannolikhet för att bli beviljad lån, oavsett genom vilken bank du ansökt om lån). För att kunna ansöka om lån ska du ha någon inkomst som inte är studiemedel eller bidragsmedel. Vid låneansökan tas en kreditupplysning.

Ska du söka ett privatlån rekommenderar vi dig dock att söka genom Direkto låneförmedling. Fördelarna är många!

 • Endast En kreditupplysning, upp till 20 banker. Söker du hos olika banker (inkl Swedbank) förstör du annars snart din kreditvärdighet. 
 • Lägre lägsta ränta än hos storbankerna (2,95%)
 • Högre beviljandegrad
 • Kan hjälpa kunder som storbankerna annars ratar
 • Snabbt, enkelt och utan förhandling med en enskild bankman
 • Säkert
 • Kostnadsfritt
 • Rak amortering eller annuitetslån
 • Ej bindande låneförslag och förtidslösen ok
Swedbank privatlån

Swedbank privatlån – ränta och kostnader

Räntan för privatlån hos Swedbank varierar och beror på din ekonomiska situation och sätts individuellt från 3,84% och upp till 12,84% (Direkto har många banker i sin panel med lägre lägsta räntor – från 2,95%). Hos Swedbank kan du ta annuitetslån vilket innebär att månadskostnaden inklusive ränta och avbetalning fördelas jämnt över låneperiodens alla månader (Direktos banker erbjuder tillsammans både annuitetslån och rak amortering). Med ett annuitetslån betalar du lika mycket varje månad under återbetalningstiden och lånet är avbetalt efter den sista månaden. Till en början är det större del ränta och mot slutet av återbetalning är det mer amortering du betalar av. Vid nytt lån är det en uppläggningsavgift på 300 kronor. Om du är nyckelkund är det kostnadsfritt. För faktura är det kostnadsfritt vid e-faktura (syns när du är inloggad på Swedbank.se) och 45 kronor med pappersfaktura.

Swedbank billån

När du ansöker om lån för att köpa bil kan du ansöka om billån. Du får ansöka om lån på upp till 80 % av bilens värde (genom Direkto kan du låna 100% och det till lägre ränta hos flera banker). Resterande 20 % finansierar du själv. Lägsta lånebeloppet för att kvalificera sig för Swedbanks billån är 70 000 kronor. Den nominella räntan på privatlån-billån är 3,49%. Bilen är då din säkerhet för lånet. Du kan ansöka om återbetalningsplan på 1 och upp till 8 år. Vid lånebelopp under 70 000 kronor kan du istället ansöka om privatlån-Direkt. För dig som är ansluten till ett fack som har Swedbank som samarbetspartner kan du ansöka om medlemslån till lägre ränta. Räntan är då samma för alla medlemmar och är satt till 3,04 % för närvarande.

Du kan även ansöka om ett lånelöfte till bil. Principen är som vid lånelöfte till bostad. Du anger din nuvarande ekonomi och får då ett preliminärt besked på hur stort lånebelopp du kan bli beviljad. Lånelöfte är giltigt i 6 månader förutsatt att din ekonomiska situation inte förändras. Swedbank bedömer din säkerhet (bilen) samt din återbetalningsförmåga för att tillsammans med din ekonomiska situation ta fram ett lånelöfte.

Swedbank Bolån

Hos Swedbank kan du ansöka om både lånelöfte och bolån. Med ett lånelöfte skriver du in en ansökan och uppger då dina inkomster, utgifter, nuvarande bostads värde osv. allstå uppger du kortfattat din ekonomiska situation och får en preliminär fingervisning av hur stort bolån du kan få till en bostad. Lånelöfte är giltigt i upp till 6 månader och kostnadsfritt. Lånelöfte är för dig som har tänkt köpa bostad. Om du redan har ett boende som du vill belåna ska du ansöka om ett Bolån. Ett lånelöfte brukar ofta vara ett krav från mäklare för att kunna delta i budgivning i bostad. Med ett lånelöfte vet du, förutsatt att du uppgett sanna uppgifter, hur mycket du kan bli beviljad ett bolån. Efter budgivning kontaktar du Swedbank för att säkerställa att bostadens slutpris motsvarar bostadens värde. Om allt är rätt omvandlas sen lånelöftet till ett bolån. Vid ansökan om lånelöfte krävs även en kreditkontroll.

Vid köp av bostad betalas handpenning vilket ofta är 10% av bostadens pris. Hos Swedbank har du möjlighet att ansöka om handpenningslån vilket ska lösas senast 6 månader efter tillträde av din nya bostad. Detta kan vara bra om du har köpt ny bostad innan du fått säljkontrakt på din gamla. Med handpenningslån kan du alltså betala handpenning och du betalar tillbaka handpenningslånet när du sålt din gamla bostad. Viktigt att komma ihåg är att resterande 90% av bostaden ska betalas vid tillträde och detta lån gäller alltså handpenning innan och är inte ett lån för hela bostaden.

Om du inte kommer att få pengar från din sålda bostad innan du får tillträde till din nya och inte kommer att ha kapital för att betala köpeskilling kan du söka om överbryggningslån. Med ett överbryggningslån kan du ansöka om ett tillfälligt lån hos Swedbank för att kunna betala din nya bostad tills du sålt din gamla. Ett överbryggningslån är ett tillfälligt lån och ska betalas tillbaka inom 6 månader. Ett köpekontrakt och säljkontrakt (på din gamla bostad) ska vara skrivet för att du ska kunna ansöka om överbryggningslån.

När du köpt en bostad kan du även behöva betala för ett pantbrev och lagfart. Båda dessa utgifter kan du få låna av Swedbank. Pantbrev är om du inte har kapital att köpa bostaden och ansöker om lån. Pantbrev innebär att bostaden blir säkerhet på ditt lån och ett nytt pantbrev kostar 2% av pantbrevets belopp. En avgift på 375 kr tillkommer. Lagfart är ett bevis på att det är du som är ägare för bostaden. I bostadsföreningar krävs ingen lagfart eftersom bostadsföreningen formellt äger bostaden. Lagfart kostar 1,5 % av köpesumman. Dessutom tillkommer en avgift på 825 kronor.

Oavsett om du vill höja befintligt bolån, ansöka om nytt bolån eller flytta ditt bolån till Swedbank kan du belåna bostaden till max 85%. Vid bolåneansökan måste det ansökta beloppet vara minst 100 300 kronor. Om du får ett bolån beviljat hos Swedbank blir du kontaktad för att diskutera villkor och upplägg för lånet.

Swedbank bolåneränta

Räntan för Swedbank beror på hur stort lånebelopp du tar, din inkomst, amortering, om du har övriga affärer med Swedbank, och hur länge du binder räntan. Historiskt har rörlig ränta (3 månader) varit lägre. Fördelen med rörlig ränta är at du lätt kan lösa ditt lån kostnadsfritt samt flytta lånet till annan bank. Nackdelen är att månadskostnaden kan stiga väldigt om räntan stiger .

Fördelen med att ha bundet är säkerheten, du vet på förhand vilken ränta det kommer vara och alltså ungefärlig månadskostnad. Nackdelen kan då även vara att du är låst vid din ränta även om räntan skulle gå ner. Bunden ränta passar dig som på förhand vill veta vad det kommer att kosta. Nackdelen är också att det blir svårare att flytta ditt bolån alternativt lösa ditt bolån, du kan komma att behöva betala en ränteskillnadsersättning. Genomsnittsräntan på 3 månader är för närvarande 1,54% (av alla lån som tecknats den senaste månaden) och för 1 år 1,52%. För 10 år är genomsnittet för närvarande 2,99 %. Vid intresse går det att dela upp ditt lån och därmed ha både rörlig och bunden ränta på ditt bolån.

Enligt amorteringslag behöver du amortera 1 % på ditt lån om din belåningsgrad är från 50-70 % av bostadens värde. Om belåningsgraden är mer än 70 % av bostadens värde behöver du amortera 2%. Enligt nya amorteringslagen från april 2018 ska du även amortera 1 % om ditt bolån är mer än 4,5 gånger hushållets bruttoårsinkomst.

Energilån

Om du ska investera i energibesparande lösningar kan du ansöka om Privatlån-Energilån. Samma villkor som Privatlån-Direkt men till en lägre ränta. Energilån har för närvarande nominell ränta på 4,6%. Räntan är rörlig. Uppläggningsavgiften är 650 kronor och kostnadsfritt för de som är nyckelkunder.

Krav för att kunna söka lån hos Swedbank.

 • Du som ansöker om lån är åtminstone 18 år gammal.
 • En årsinkomst på åtminstone 240 000 kronor. Vid 2 ansökande gäller annat krav.
 • Du får inte ha någon betalningsanmärkning.

Kontokredit

Kontokredit passar dig som har månadsinkomst som varierar och är ett bra skydd vid hastigt oförutsedda utgifter. Kontokredit är kopplat till ditt konto och börjar endast användas då ditt saldo på kontot är slut. Du kan ansöka om lägst 20 000 kronor i kontokredit och upp till 2 månaders löneinkomst (max 150 000 kronor). Du betalar enbart ränta på den kredit du använder. Du kan därför ansöka om kontokredit på 20 000 kronor men behöver inte använda allt. För att betala tillbaka kontokredit räcker det med att sätta in pengar på ditt konto igen. Kreditskulden minskar då med det belopp som du satt in på kontot. Kontokrediten som är tillgänglig ökar då med lika mycket pengar som du satt in på kontot. Avgift för att ha kontokredit är 2-6% av beviljad kontokredit men som lägst 200 kronor. Räntan är 7,6 % av utnyttjade krediten. Uppläggningsavgift är 650 kronor och kostnadsfritt om du är nyckelkund.

Kreditkort hos swedbank

Swedbank erbjuder 3 olika kreditkort: Mastercard Kreditkort, Mastercard Gold och Mastercard Premium. Oavsett vilket kort du ansökt om har du upp till 55 dagars räntefri kredit. Alla köp du gör under en månad kommer på faktura i slutet av månaden. Om du alltså gjort ett köp precis efter brytpunkten då ny faktura börjas skapas har du 55 dagars räntefri kredit på det inköpet. Du väljer sen själv om du vill betala tillbaka hela beloppet eller dela upp betalningen. Vid delbetalning behöver du betala åtminstone 3 % av krediten i månaden, som lägst 150 kronor i månaden. Vid kontantuttag är avgift på 3% av uttaget belopp men som lägst 35 kronor.

Mastercard kreditkort

 • Årsräntan för Mastercard Kreditkort är 10,45 % för närvarande
 • Räntan är rörlig
 • Som nyckelkund är det kostnadsfritt med Mastercard Kreditkort, som ordinarie kund betalar du 195 kronor/år
 • Påminnelseavgift på 60 kronor
 • Övertrasseringsavgift 95 kronor

Om du betalar din åtminstone hälften av din resa med ditt Mastercard Kreditkort ingår en kompletterande kortförsäkring. Vid köp av vissa vitvaror och hemelektronik som betalas med ditt kort ingår köpförsäkring.

Mastercard Gold

Mastercard Gold är uppgradering från Mastercard Kreditkort. Med Mastercard Gold får mer kompletterande försäkringar, bla reseförsäkringar vilket innefattar: avbeställningsskydd, skydd vid försenat bagage, självriskskydd som gäller både bilen och hemmet. Dessutom får du rabatt på allt du handlar och när du tankar på Preem får du rabatt på 15 öre/liter bensin. Köpförsäkringar som ingår är: drulleförsäkring (allrisk), evenemangsskydd, prisskydd och du får även förlängd garanti på varor. Nominella räntan är samma som Mastercard Kreditkort och för närvarande 10,45%. Årsavgiften är 495 kr per år och 295 kr per år för nyckelkunder.

Mastercard Premium

Mastercard Premium är uppgradering av Mastercard Gold. Samma försäkringar och erbjudande gäller, med Mastercard Premium får du dessutom tillgång till lounger på flygplatser världen över med Lounge key. Dessutom ingår personlig service via concierge. Räntan är dessutom lägre, den nominella räntan för Mastercard Premium är 9,95 %. Årsavgift för nyckelkunder är 900 kr per år och 1700 per år för övriga.

Swedbank omdöme

Swedbank är en av de fyra storbankerna i Sverige. Swedbank är en stor aktör på privatkundssidan och har totalt sett bra produkter till sina kunder – inte minst på bolånesidan. Men i Sverige finns det många starka nischbanker som är specialiserade på olika segment – t.ex. billån, privatlån, bolån, försäkringar, aktiehandel, pensioner, osv – som kan erbjuda bättre produkter/tjänster. Därför rekommenderar vi att man alltid ska jämföra för att se om man kan hitta ett bättre alternativ än det ens bank (t.ex. Swedbank) erbjuder. På privatlånesidan är de inte fullt så aggressiva och genom en låneförmedlare ökar du chansen till lägre ränta och med tanke på att så många banker kan titta på din låneansökan så är det större chans att du blir beviljad ett lån.

Till andra omdömen

Vill du se om du kan få bättre ränta än Swedbanks privatlån – ansök här och få många förslag med en enda kreditupplysning

Billån utan kontantinsats