BankID logo Mina sidor
020-25 26 26

RING OSS PÅ

020-252626

Vardagar 08:00-18:00

Ta kontroll över din ekonomi

Tipsen för hur du ska ta kontroll över din ekonomi


->KLICKA HÄR FÖR ATT HITTA ETT FÖRMÅNLIGT SAMLINGSLÅN>>

Har du höga månadskostnader? Känns det som att så fort du har betalat en faktura kommer det en ny? Känner du att du har tappat kontrollen över din egen ekonomi?

Direkto ger dig sina 6 bästa tips för hur du ska ta kontroll över din ekonomi

När man upplever att man har tappat kontrollen över en situation känns problemet ofta överväldigande. Därför är det bra att skala ner problemet i mindre delar och därefter lösa en del för sig. Känner du att du har tappat kontrollen helt och har svårt att se i vilken ände du ska börja? Då har vi på Direkto en punktlista som kan hjälpa dig på rätt väg.

Steg 1: Ta reda på hur din nuvarande situation ser ut
Ta fram penna och papper. Har du en dator kan du med fördel använda programmet Excel för en bättre överblick. Ta sedan fram alla fakturor du har, både de som har kommit via post och de du har på datorn via din bank. Ta fram din senaste lönespecifikation. Stapla upp alla dina kostnader samt dina intäkter för månaden. Lägg ihop dina kostnader för sig och dina intäkter för sig. Jämför dina kostnader med dina intäkter. Om det totala beloppet för dina kostnader är högre än det totala beloppet för dina intäkter kommer du att behöva ta från dina besparingar för att klara dig denna månad. Har du inga besparingar kommer du att behöva låna pengar. Det här blir en ond cirkel som du måste ta dig ur. Men! Det positiva är nu att du har koll på dina intäkter och utgifter, redan här är du ett steg åt rätt håll!

Steg 2. Samla dyra lån och krediter
Hur har du betalat dina tidigare köp? Har du använt kreditkort, handlat på avbetalning eller tagit andra lån och krediter? ”Du måste tänka på procenten!”, som vi säger på Direkto. Titta på dina fakturor igen. Kolla efter räntekostnaden på varje faktura och se hur mycket pengar som går åt att betala av dessa fakturor varje månad. Har du ett bolån? Då kan du kolla med din bank om banken går med på att baka in dessa lån i ditt bolån. Om du inte har ett bolån kan du ansöka om ett privatlån via en låneförmedlare som oss. Detta lån ska givetvis användas för att betala av och lösa de dyra lån du har samlat på dig. Det stora lånet du ansöker om ska hjälpa dig att sänka din snittränta och därmed dina räntekostnader så att din månadskostnad blir lägre.

Steg 3. Vilka andra kostnader kan du sänka?
Har du andra kostnader du kan sänka? Kanske kan du ta cykeln till jobbet istället för att ta bilen? Var realistisk och sätt upp rimliga mål om vilka andra kostnader du kan sänka varje månad. Det är få som klarar av att göra en helomvändning på bara någon dag. Ta istället små steg mot att minska kostnaderna, som att storhandla en gång i veckan istället för att handla lite varje dag i närbutiken. Kanske kan du även minska på onödiga köp som godis, tobak och läsk. Titta på listan där du har skrivit upp dina utgifter. Se om du kan göra förändringar i dina utgifter inför kommande månad och ha som mål att följa dem.

Steg 4. Tänk på dina mål och tänk positivt
Tänk ofta på dina mål som du har satt upp, gärna dagligen så att de hela tiden finns i bakhuvudet. Varje gång du går till butiken och varje gång du betalar räkningar ska dina mål finnas där. Tänk positivt, att det går att vända en negativ spiral. Du måste bara lita på dig själv och att du har möjligheten att göra den förändring som krävs för att du ska ha en god ekonomi igen.

Steg 5. Gör månadavstämningar varje månad
Sätt dig ner med din ekonomi den första söndagen i varje månad. Gå igenom din plan. Har du följt den? Har något förändrats? Justera din plan så den passar in i din livsstil och gör ändringar om det finns utrymme. Du är på god väg och bara genom att ta kontroll över din ekonomi har du kommit långt. Nu behöver du fortsätta att fokusera, vara ihärdig och framförallt vilja göra detta – du är nära ditt mål.

Steg 6. Se över möjligheten att tjäna mer pengar
Kanske låter det som ett konstigt råd, men dina intäkter är en av de viktigaste delarna i din ekonomi. Förhandla med din chef, kanske förtjänar du en löneförhöjning för att du gör ett så bra jobb? Finns det extrajobb du kan ta vid sidan av ditt andra jobb? Spara pengar i all ära, men att tjäna 1000-2000 kronor mer i månaden kan göra stor skillnad på sikt. Att tjäna 2000 kronor mer i månaden innebär 24000 kronor per år. Det ger dig möjlighet att skapa en buffert eller att betala av eventuella lån och krediter.


-> KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ANSÖKNINGSFORMULÄRET


Relaterade artiklar:
7 VÄRDEFULLA TIPS ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA LÅNA PENGAR
ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA LÅNA PENGAR GENOM EN LÅNEFÖRMEDLARE
6 SITUATIONER NÄR ETT PRIVATLÅN ÄR OKEJ ATT TA

About Us

Du måste tänka på procenten!

Har du missat vår sköna reklamfilm. Här kan du se den!

Var detta nyttig information?

Vill du ge oss ris eller ros?

Har du fler frågor?

Ta kontakt med oss genom formuläret nedan så svarar vi så snart vi kan! Vill du gör en låneansökan? KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL ANSÖKNINGSFORMULÄRET